« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO

Češnjak - superhrana bez premca

Najbolje od ove superhrane je što ju možete dodati u baš svako slano jelo, a koristi se u mnogim bazama za obroke - samo povećajte njegovu količinu

Ništa bez češnjaka
Ništa bez češnjaka (Arhiva)
Više o

češnjak

,

antioksidansi

Češnjak se još od davnina koristi kao tradicionalni lijek za pregršt medicinskih problema. Osim finog ukusa na prepečnom kruhu ili uz blitvu, postoji još cijeli niz razloga zašto bi trebao biti na vašem jelovniku svakoga dana.

Recimo, vjerojatno je da ste posegnuli za češnjakom barem jednom kad ste bili prehlađeni. Kako i ne bi kad češnjak dokazano djeluje na imunološki sistem. Jedna je studija dokazala da se prosječna duljina prehlade smanji za 70 posto (s pet dana na 1.5) uz unos češnjaka. 

Radi se o namirnici koja može učiniti 'čuda' i za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka. Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su ubojicama u svijetu. Otprilike 4 režnja češnjaka dnevno mogu utjecati na ublažavanje simptoma.

To je povezano s još jednim blagotvornim učinkom ove namirnice: snižava loš kolesterol. 

Ovaj začin idealan je i za tretiranje dijabetesa. Pomaže u održavanju stabilnih razina šećera u krvi pa tako može zaustaviti određene komplikacije i spriječiti infekcije. 

Češnjak sadrži i antiosidankse koji mogu pomoću u usproavanju Alzheimerove bolesti, pa se tako razmatra da češnjak može služiti za prevenciju demencije. 

Najbolje od ove superhrane je što ju  možete dodati u baš svako slano jelo, a koristi se u mnogim bazama za obroke - samo povećajte njegovu količinu.

26.05.2019. 11:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh