« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
da za reforme

Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor

Ugovor nije u suprotnosti s češkim ustavom, te se sada još samo čeka potpis predsjednika Klausa

češki predsjednik Vaclav Klaus
češki predsjednik Vaclav Klaus (Getty Images)
Više o

Vaclav Klaus

,

Lisabonski ugovor

,

Pavel Rychetsky

Češki ustavni sud u utorak je na zasjedanju u Brnu odobrio Lisabonski ugovor ustvrdivši da on nije protivan češkom ustavu, čime je uklonjena i posljednja prepreka ratifikaciji tog reformskog ugovora Europske unije, objavile su novinske agencije.

Ustavni sud je presudio da Lisabonski ugovor "nije u suprotnosti" s ustavom zemlje, rekao je predsjednik suda Pavel Rychetsky, a prenosi agencija dpa.

Pravorijek ustavnog suda donesen je na zahtjev skupine od 17 euroskeptičnih senatora, koji su zatražili da se preispita usklađenost Lisabonskog ugovora s češkim ustavom.

S pozitivnom odlukom ustavnog suda uklonjena je i zadnja prepreka za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora pošto su čelnici EU-a na svom summitu prošli tjedan postigli dogovor koji bi trebao osigurati potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa koji još nedostaje.

Klaus je izrazio zadovoljstvo dogovorom čelnika EU-a o izuzeću Češke iz Povelje o osnovnim pravima EU-a i rekao da njegova zemlja nema drugih zahtjeva. Njegov potpis očekuje se brzo nakon odluke ustavnog suda. S tim bi potpisom napokon bili dovršeni gotovo desetgodišnji napori u EU na reformi institucija. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 09:35:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh