« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
šire tržište

Češki lingvisti rade za tajnu službu

Češka podupire neke jezične studije zbog šire mogućnosti regrutiranja u tajnu službu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

tajne službe

,

češka tajna služba

,

lingvisti

,

jezici

Češka je vlada odobrila posebnu potporu filozofskom fakultetu praškog sveučilišta u svrhu opstanka studija pojedinih jezika, jer su osobe s njihovim znanjem zanimljive za regrutiranje u češkim tajnim službama.

Vlada je prihvatila prijedlog ministra unutarnjih poslova Ivana Langera da se tom fakultetu u razdoblju do 2013. stavi na raspolaganje ukupno 53 milijuna čeških kruna (15 milijuna kuna) u svrhu potpore studiranju kineskog, hebrejskog, arapskog i drugih istočnih jezika, objavili su u četvrtak češki mediji.

Langerovu prijedlogu pridružio se i ministar obrazovanja Ondrej Liska. "U današnjem svijetu Češka Republika ne može zanemariti da poznavanje tih jezika i sposobnost države da podupire te predmete ima sigurnosne implikacije", izjavio je Liska.

Državna je potpora službeno objašnjena tvrdnjom da je riječ o studijskim predmetima s dugom tradicijom. Osim toga, industrija treba te jezične stručnjake kako bi zastupali gospodarske interese Češke u inozemstvu, ustvrdila je vlada.

Kad bi se ti jezični predmeti ukinuli, došlo bi do nedostatka stručnjaka i u drugim područjima, primjerice pravosuđu bi ponestalo prevoditelja, izjavio je Langer. (hina/metro-portal)

16.10.2008. 17:05:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh