« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PREDIZBORNI TRIK

Češka stranka građanima slala uplatnice za otplatu javnog duga

Stranka TOP 09 Karela Schwarzenberga izazvala je paniku slanjem uplatnica kojima je htjela ukazati na visinu duga po glavi stanovnika

(Getty Images)
Više o

Karel Schwarzenberg

,

sredstva za čišćenje

,

Gallseife

,

stare knjige

,

Zvonimir Lovrenčić

Češka desno liberalna stranka TOP 09 bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga izazvala je paniku i suočena je s desecima kaznenih prijava nakon što je u okviru predizborne kampanje građanima poslala tobožnje uplatnice za otplatu javnog duga.

TOP 09 poslao je na adrese čeških kućanstava pisma u kojima su bile i tobožnje uplatnice na iznos od 121.000 kruna (4.761 eura), čime je želio ukazati na visinu duga po glavi stanovnika. Mnogi građani nisu shvatili poruku i bili su uvjereni da moraju platiti navedeni iznos.

Pismo je izazvalo pravu paniku, posebice kod starijih ljudi, pišu češki mediji, a dnevnik Mlada fronta Dnes navodi primjer 77-godišnje umirovljenice koja je zbog "uplatnice" morala zatražiti pomoć psihijatra. "Neprestano je ponavljala da nije ništa učinila, da će doći ovrhovoditelj i da će izgubiti kuću", izjavio je staričin sin.

Hitna pomoć zaprimila je tisuće poziva povezanih s navodnom uplatnicom, a voditelj kampanje stranke TOP 09 Jaroslav Polaček izjavio je da je i stranačka središnjica bila suočena s oko dvije tisuće telefonskih poziva.

TOP 09 je priopćio da je akcija s uplatnicama bila doista bezazlena, jer čak ne postoji ni račun na koji bi se mogao uplatiti iznos s "uplatnice". Osim toga, stranka je na tiskovnoj konferenciji unaprijed obavijestila javnost o akciji.

Sve to ipak nije spriječilo Čehe da se iznenade, a mnogi su podnijeli kaznene prijave protiv stranke. Samo u okrugu Zlin policija je primila desetke prijava zbog sumnje u prijevaru.

Stranka "Suverenita" bivše televizijske voditeljice Jane Bobosikove podnijela je prijavu zbog sumnje da je konkurentska stranka akcijom s "uplatnicama" počinila kazneno djelo ucjene. (hina/metro-portal)

14.05.2010. 17:41:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh