« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
DOBRE VIJESTI

Češka prihvatila ugovor između Hrvatske i Europske unije

Ovim je prihvaćanjem otvoren put da se ugovor ratificira u češkom parlamentu, što će morati učiniti i parlamenti svih ostalih zemalja članica u narednih godinu i pol dana

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

ulazak u EU

,

Hrvatska Češka

U srijedu navečer češka je vlada prihvatila Ugovor o pristupanju između Hrvatske i Europske unije, čime je otvoren put za njegovo ratificiranje u parlamentu te zemlje, javlja Hina.

Češka vlada u listopadu je odlučila da će se u parlamentu odvojeno glasovati o pristupnom ugovoru Hrvatske i EU-a i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, čime ratifikacija hrvatskog ugovora više nije dovedena u pitanje.

Dulje vremena vodile su se rasprave hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine.

U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

Koalicijska vlada na čelu s Petrom Nečasom zalagala se za povezivanje ta dva glasovanja, dok su oporbeni socijaldemokrati, iako podupiru hrvatsko pristupanje, bili protiv čeških izuzeća jer smatraju da bi ona išla na uštrb zaštite socijalnih prava čeških građana.

Češka je potom zatražila mišljenje pravnih stručnjaka kako bi utvrdila koje bi bilo najbolje rješenje za tu situaciju.

Prije Češke, Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u prihvatile su i vlade Austrije i Slovačke.

08.12.2011. 12:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh