« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina
HI-TECH

CeBIT 2011. – sada potrošači programiraju

Nakon nekoliko godina "informatičke suše", poznatom IT sajmu CeBIT ponovno se vratio stari sjaj

CeBIT u Hannoveru
CeBIT u Hannoveru (CeBIT)
Više o

CeBIT

,

sajam

,

elektronika

,

Lab

,

Gov

CeBIT je svakako još uvijek najveći i najvažniji sajam informatičke tehnologije na svijetu, iako u međuvremenu za svaki segment informacijske tehnologije postoje posebni sajmovi: na primjer, sajam mobilne telefonije u Barceloni ili sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu.

O veličini i važnosti CeBIT-a govori i broj izlagača kojih ove godine ima oko 4.200. „Među njima se nalaze i velika imena koji su proteklih godina izbjegavali ovaj sajam", naglašava glasnogovornik CeBIT-a, Hartwig von Saß, i dodaje: "Mi na CeBIT-u spajamo mnoge čimbenike. Nudimo i međunarodno poznati kongresni program. Spajamo politiku, gospodarstvo i znanost u jednom jedinstvenom obliku. CeBIT nudi raznovrsnost - i to je jača strana ovoga sajma."

Umreženi potrošač nije više samo potrošač

CeBIT se ove godine predstavlja s četiri tematska težišta: CeBIT Lab, prilikom kojeg će istraživački instituti i sveučilišta razmjenjivati iskustva i znanje; CeBIT Pro, na kojem se predstavnici poduzeća mogu informirati o novinama; CeBIT Gov, što je kratica za Government, odnosno upravu ili vladu - ovdje bi se zainteresirani trebali informirati o tehničkim inovacijama u javnoj administraciji; te na koncu CeBIT Live, koji u središte interesa stavlja današnjeg umreženog potrošača, objašnjava glasnogovornik Saß. "CeBIT Live smo razvili u uskom dogovoru s velikim izlagačima zato što se uloga potrošača proteklih godina značajno promijenila kroz internet.

On više nije na kraju lanca vrijednosti, nego je on posebice na internetu dio lanca vrijednosti, jer je odjednom i on zadužen za sadržaj na internetu. I on sada programira, na primjer apps (aplikacije), koje zatim stavlja na raspolaganje u takozvanim apps-stores", kaže Saß.

Turska relevantni igrač u IT branši

Zemlja partner je ove godine Turska; zemlja za koju se smatra da zaostaje kad je u pitanju informacijska tehnologija. No, kako kaže glasnogovornik CeBIT-a, Hartwig von Saß, ovaj dojam vara: "Dugo godina je Turska bila zemlja koja je uvozila hardware. U međuvremenu je Turska postala zemlja izvoznica u područje hardware-a, ali i usluga, tako da će se Turska perspektivno razviti u jednog relevantnog igrača na međunarodnom polju IT branše. A naravno da Turska za mnoge međunarodne tvrtke predstavlja veoma zanimljivo tržište s pozitivnim potencijalima rasta."

Piše: Rolf Wenkel/Deutsche Welle
27.02.2011. 16:35:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh