« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Atletičar ili atletičarka?

Caster Semenya dočekana kao zvijezda

Mlada svjetska prvakinja na 800m čiji je seksualni identitet izazvao polemike na atletskom SP-u, dočekana je natpisima poput "100 posto ženstvena žena".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

SP atletika

,

Caster Semenya

,

testiranje spola

Tisuće obožavatelja okupilo se danas u zračnoj luci u Johannesburgu Caster kako bi pozdravili i ohrabrili svoju atletičarku. "Ona je naša junakinja. To je kćer Afrike i u to nema nikakve sumnje", bila je zajednička poruka oduševljene publike.

Natpisi "Naša prva sportska dama" i "100 posto ženstvena žena", izmamili su veliki osmjeh na lice Semenye koja je posljednjih dana podigla veliku prašinu u atletskom svijetu. Njen spol potaknuo je brojne diskusije na temu što ženu čini ženom, a Međunarodna atletska federacija još uvijek provodi testiranje spola na fizičkim, medicinskim i psihičkim osnovama.

"Hvala vam što ste podigli našu zastavu tako visoko. Hvala vam što ste vratili Južnoafričku Republiku na kartu svijeta", izjavila je ministrica za ženska pitanja, djecu i hendikepirane Noluthando Mayende-Sibiya.

Semenya se u Johannesburg vratila s ostatkom južnoafričke ekipe koju između ostalih čine prvak na 800 m Mbulaeni Mulaudzi i viceprvak u skoku u dalj Khotso Mokoena.

25.08.2009. 12:57:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh