« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
DOBRE NAVIKE

Čašom vina dnevno protiv Alzheimerove bolesti

Osobe koje umjereno konzumiraju alkohol imaju 23 posto manje izgleda razviti demenciju i druge kognitivne probleme, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

Alzheimerova bolest

,

crno vino

,

prevencija bolesti

Iako se već dugo vremena zna da umjerena konzumacija vina ima blagotvoran učinak na zdravlje, znanstvenici su otkrili da čaša vina dnevno pomaže u smanjivanju rizika Alzheimerove bolesti, prenosi Hina.

Nakon što su proučili više od 140 istraživanja rađenih od 1977. godine, koja su obuhvaćala više od 365 tisuća ispitanika, znanstvenici s Medicinskog fakulteta sveučilišta Loyola u Chicagu utvrdili su da osobe koje umjereno konzumiraju alkohol imaju 23 posto manje izgleda razviti demenciju i druge kognitivne probleme.

Umjerenim konzumiranjem smatra se najviše dva pića za muškarca i jedno za ženu.

"Već je prihvaćeno da je čaša vina dobra za vaše srce i smanjuje rizike srčanih i kardiovaskularnih bolesti" kaže Edward Neafsey koji je radio na istraživanju.

Istraživanje pokazuje da se ista količina alkohola ima učinak i na funkcioniranje mozga a konzumiranje vina imalo je bolje rezultate od piva ili žestokih alkoholnih pića, objavljeno je u časopisu za neuropsihijatrijske bolesti i liječenje.

Istraživači upozoravaju da neumjereno konzumiranje od tri do pet pića dnevno povećava rizik razvoja demencije.

Teorije kojima se objašnjava pozitivni učinak alkohola su različite i kreću se od toga da alkohol poboljšava cirkulaciju u mozgu i time poboljšava metabolizam u mozgu do toga da mala količina alkohola ima pozitivni stres učinak na moždane stanice i jača ih te je tkivo zaštićenije i lakše se nosi s kasnijim težim stresom koji vodi u demenciju.

Autori studije poručuju da njihovo istraživanje ne predstavlja preporuku onima koji do sada nisu konzumirali alkohol da to započnu. Oni podsjećaju da tjelovježba, mentalne aktivnosti i mediteranska prehrana također mogu smanjiti rizike demencije.

19.08.2011. 16:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh