« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MEKSIKO

Carlos Slim - najbogatiji čovjek na svijetu - otvorio ogroman muzej

Muzej Soumaya s fundusom od 60.000 umjetničkih djela financijski podupire meksički bogataš Carlos Slim

Carlos Slim
Carlos Slim (Wikipedia)
Više o

najbogatiji ljudi svijeta

,

Carlos Slim Helu

,

Muzej Soumaya

U Meksiku je otvoren muzej Soumaya s fundusom od 60.000 umjetničkih djela kojeg financijski podupire meksički magnat Carlos Slim, najbogatiji čovjek na svijetu, prenosi Hina. Na otvorenju se pojavio u društvu predsjednika Felipea Calderona i dobitnika Nobelove nagrade za književnost Gabriela Garcie Marqueza.

Smješten u zapadnom dijelu Ciudad de Mexica u asimetričnom zdanju prekrivenom sa 17.000 šesterokuta koji odražavaju svjetlost, muzej Soumaya, po imenu Slimove supruge preminule 1999. godine, bit će "jedan od najboljih muzeja na svijetu", kazao je američki novinar Larry King, predstavljajući događaj.

Muzej koji obuhvaća slike El Greca, Murilla, Rubensa, nekoliko skulptura Rodina, kao i platna impresionista Moneta, Renoira i Degasa, zamišljen je kao poticaj "ljudskom razvoju" Meksika, istaknuo je Slim. Naglasio je da će ulaz biti potpuno besplatan.

Muzej se nalazi u središtu urbanog kompleksa Plaza Carzo koji uključuje prostrani trgovački centar, hotel s pet zvjezdica i stambenu zonu. Bogatstvo Carlosa Slima, proglašena 2010. najbogatijim čovjekom na svijetu, procjenjuje se na više od 53 milijardi dolara.

02.03.2011. 12:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh