« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
stop douane

Carinski presretači u lovu na švercere po hrvatskim cestama

Novi kontrolori na cestama u nadležnosti su Ministarstva financija, na čijem je čelu Ivan Šuker, pa su već dobili nadimak "Šukerove Kobre"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/CROPIX )
Više o

Ivan Šuker

,

Ministarstvo financija

,

kobre

,

policijski presretači

,

carinski presretači

Policijski presretači (Kobre) više neće biti usamljeni na hrvatskim cestama. Naime, uskoro će im se pridružiti i carinski presretači koji će imati sve ovlasti kao i policija; oni neće zaustavljati prometne prekršitelje već samo one za koje se smatra da su prekršili carinske ili trošarinske propise.

Carinski presretači spadaju pod nadležnost ministarstva financija koje je pod palicom Ivana Šukera pa se u javnosti već počelo komentirati kakao se radi o Šukerovim Kobrama. Bilo kako bilo, carinski presretači djelovat će kao i oni policijski - davat će zapovijedi zvučnim i svjetlosnim signalima da se vozilo zaustavi ili smanji brzinu. Iz automobila će svjetlosnom tablom na kojoj će pisati ''STOP CARINA" ili za strance ''STOP DOUANE" moći zaustaviti bilo kojeg vozača, ali samo na mjestima očekivanog, odnosno izvanrednog prolaska vozila i to tijekom provođenja mjera carinskog, trošarinskog ili drugog nadzora po kontrolom Carinske uprave.

Presretači ne smiju ugroziti sigurnost u prometu - znači zaustavljanje nije dozvoljeno u tunelima, mostovima, zaustavnim trakama ili nepreglednim mjestima na cestama. Carinici će također morati nositi reflektirajuće prsluke s natpisom „carina". U slučaju da sumnjivci ne zaustave, carinici moraju obavijestiti Odsjek za operativnu komunikaciju carinske ili policijske uprave.

14.12.2009. 10:26:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh