« Svijet
objavljeno prije 14 godina
KRIZNA EUROZONA

Cameron: Britaniji treba jak i stabilan euro

Novi britanski premijer poručio je u Njemačkoj kako Velika Britanija treba stabilnu eurozonu jer je to važno za britansku vanjsku trgovinu

David Cameron Angela Merkel euro
David Cameron Angela Merkel euro (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

eurozona

,

David Cameron

,

financijska kriza

,

hrvatsko kraljevstvo

Velikoj Britaniji treba jak i stabilan euro, rekao je premijer David Cameron u petak na tiskovnoj konferenciji s kancelarkom Angelom Merkel iako je London suzdržan u pogledu regulacije financijskih tržišta i pomoći kriznom fondu eurozone, javljaju agencije iz Berlina.

"Britanija želi jaku i stabilnu eurozonu", rekao je Cameron u Berlinu kamo je stigao dan poslije Francuske koju je odabrao za svoj prvi službeni posjet od preuzimanja premijerske dužnosti, prenosi Reuters.

"To je bitno za britansku vanjsku trgovinu", citira agencija AFP Camerona i dodaje da je takvu poruku izrekao dan ranije na sastanku s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

London je odbio sudjelovati u 750 milijardi eura vrijednom kriznom fondu za spas eurozone koji je EU odlučila osnovati suočena s grčkom krizom.

"Velika Britanija nije u eurozoni i neće prihvatiti euro i stoga Velika Britanija neće prihvatiti nijedan aranžman koji bi nas doveo do toga da podržavamo eurozonu", rekao je Cameron.

Cameron je najavio sudjelovanje u pripremi summita G20 krajem lipnja, no suzdržan je oko regulacije financijskih tržišta, a Merkel želi to učiniti glavnom temom sastanka.

Njemačka, najveće gospodarstvo eurozone, je u srijedu šokirala tržišta neočekivanim novim ograničenjem na spekulativnu trgovinu vrijednosnim papirima, ponajprije jer je odluku jednostrano donijela.

Povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquin Almunia ohrabrio je europske vlade da usvoje slične propise "na europskoj razini, a ne jednostrano".

Cameron nije u petak otvoreno kritizirao Njemačku, no poručio je da treba liječiti "uzroke gospodarskih problema", a ne "simptome". (hina/metro-portal)

21.05.2010. 19:31:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh