« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
STRAŠNO

Čak milijun djece se godišnje razboli od tuberkuloze

Infekcije tuberkuloze posebno je teško utvrditi kod djece zbog toga što bolest u toj dobi izgleda drugačije nego kod odraslih

Tuberkuloza je sve opasnija
Tuberkuloza je sve opasnija (Arhiva)
Više o

tuberkuloza

Godišnje u svijetu od tuberkuloze ukupno oboli milijun djece, što je dvostruko više nego se ranije mislilo, a od toga u svega trećini slučajeva dijagnoza se i postavi.

"Veliki broj djece pati i umire nepotrebno od tuberkuloze", kaže statističarka Helen Jenkins iz bostonske bolnice Brigham and Women's koja je vodila istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet.

Dan borbe protiv tuberkuloze u svijetu se oblježava 24. ožujka.

"Unatoč tomu što djeca čine oko četvrtine svjetske populacije, do sada nije bilo procjena koliko ih pati od rezistentnih oblika tuberkuloze", kaže Ted Cohen koji je radio na istaživanju.

Infekcije tuberkuloze posebno je teško utvrditi kod djece zbog toga što bolest u toj dobi izgleda drugačije nego kod odraslih.

Bolest je izazvana bakterijom koja napada pluća i širi se ljudskim kontaktom preko iskašljaja zaražene osobe.

"Kod djece bolest će vjerojatnije zahvatiti druge dijelove tijela, ne nužno pluća", kaže Jenkins a i kada budu zahvaćena pluća kod njih je manje bakterija pa se teže "ulove" sadašnjim metodama dijagnostike.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se tuberkuloza u 2012. pojavila kod 8,6 milijuna ljudi, a od nje je te godine umrlo 1,2 milijuna ljudi.

Od sojeva tuberkuloze otpornih na lijekove u 2012. u svijetu je oboljelo oko pola milijuna ljudi, a procjene govore da će se tim sojevima do 2015. zaraziti do 2 milijuna ljudi.

25.03.2014. 12:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh