« Biznis
objavljeno prije 7 godina
EU FONDOVI

Čak 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poljoprivrednike

Visina potpore jednaka je za sve te iznosi od 5.000 do 1.000.000 eura uz intenzitet od 50%. Iznimka su početnici za koje visina potpore ne može prijeći 100.000 eura te mladi poljoprivrednici

Dođite po lovu!
Dođite po lovu! (Wikipedia)
Više o

EU fondovi

,

poljoprivreda

,

poticaji

Dugoočekivani natječaji za provedbu podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" iz Programa ruralnog razvoja RH za 2014.-2020. napokon su ugledali svjetlo dana.  Predstavljamo vam ključne novine vezane uz natječaje ukupne vrijednosti 600 milijuna kuna.

4.1.1. Vratiti proizvodnju u nerazvijene dijelove RH

Razdvojeni natječaji za mala i srednja, odnosno velika gospodarstva u oba prioritetna sektora - „voće i povrće" i „stočarstvo i peradarstvo", te novi sustav bodovanja jasno odražavaju ovo usmjerenje Ministarstva. Prioritetisu ulaganja u stočarsku/peradarsku proizvodnju (reprocentri, proizvodnja mlijeka, jaja, teladi, janjaca i kozlića), odnosno podizanje višegodišnjih nasada (jezgričavo i koštićavo voće, agrumi, maslina, lijeska), plastenika/staklenika, rasadnika i gradnja ULO hladnjača.

Korisnici će, na temelju takve vrste prioritetnog ulaganja, moći osigurati preko 30% bodova. Ako se to ulaganje odvija u jednoj od 267 općina ili gradova čiji je indeks razvijenosti ispod 75% hrvatskog prosjeka, Korisnik može računati s dodatnih 20% bodova. Na taj će način npr. ulaganje u nasade jabuka na području Đakova imati gotovo nedostižnu prednost pred ulaganjem u proizvodnju gljiva u Osijeku. Isključivo ulaganje u mehanizaciju za voćarstvo, odnosno tov stoke Korisniku će donijeti svega 5 bodova pa će zaostatak trebati nadoknaditi na drugim kriterijima (ekonomski, lokacijski, horizontalni).

Visina potpore jednaka je za sve te iznosi od 5.000 do 1.000.000 eura uz intenzitet od 50%. Iznimka su početnici za koje visina potpore ne može prijeći 100.000 eura te mladi poljoprivrednici koji mogu računati na 70% povrata sredstava. Zajednički projekti u sklopu ovih natječaja nisu mogući.

4.1.2. Posljednja prilika za ulaganje uz intenzitet potpore od 90%

Kako će obavezno usklađivanje poljoprivredne proizvodnje s tzv. Nitratnom direktivom nakon 1. srpnja biti honorirano sa "samo" 50% intenziteta potpore, snažno podupiremo poljoprivrednike da iskoriste ovaj natječaj za ulaganje u zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva na svojim gospodarstvima.

Bodovna prednost dat će se poljoprivrednim gospodarstvima s većom ekonomskom vrijednošću i brojem uvjetnih grla po hektaru smještenima u jednoj od 75 općina/gradova proglašenima zonama ranjivima na nitrate, odnosno nekoj od gore spomenutih 267 manje razvijenih jedinica lokalne samouprave.

Potpora  iznosi između 5.000 i 1.000.000 eura, a dodatnih 20% sufinanciranja (do maksimalnih 90%) bit će dostupno, kao i u operaciji 4.1.1., mladim poljoprivrednicima.

Rok za prijavu

Zahtjev je moguće podnijeti  od 2. lipnja do 3. srpnja u 12:00h.

Više informacija o prihvatljivosti korisnika i ulaganja možete pronaći ovdje .

VAŽNO: S obzirom da vrijeme predaje više nije relevantan čimbenik u rangiranju korisnika, savjetujemo, prije svega, temeljito i kvalitetno pripremiti projektnu prijavu u čemu vam može pomoći tvrtka Ravecon.

05.05.2017. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh