« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
MMF način

Čak 10 posto niže plaće svim socijalnim kategorijama

Da bi dobili potporu MMF-a parlament Federacije BiH uzeo sirotinji i invalidima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

MMF

,

rebalans proračuna

,

kredit MMF-a

,

Federacija BiH

,

snižavanje plaća

,

masovni prosvjedi sindikata

Zastupnici parlamenta Federacije BiH odobrili su u srijedu rebalans proračuna po kojem se snižavaju sve plaće i naknade socijalnim kategorijama za 10 posto, a financiraju se iz javnih fondova, na što su sindikati i stradalničke udruge najavile masovne prosvjede.

Rebalans proračuna usklađen je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi se u tri godine mogla iskoristiti financijska potpora od 1,2 milijarde eura koju je ta međunarodna novčarska ustanova odobrila Bosni i Hercegovini.

Rebalansom će se federalni proračun umjesto 1,9 milijarda maraka (oko 7,3 milijarde kuna) povisiti na 2,1 milijardu maraka zbog očekivanih 400 milijuna maraka potpore MMF-a do kraja godine.

Za rebalans je glasovalo 58 zastupnika, a 19 je bilo protiv.

Proračunom su snižene plaće upravi i socijalnim kategorijama, uključivo branitelje, za 10 posto, budući da je takve uštede zahtijevao MMF kad je sklapan trogodišnji stand by aranžman.

Odluku zastupničkog doma u četvrtak treba potvrditi Dom naroda federalnog parlamenta nakon čega će biti dostupan novac koji je odobrio MMF.

Istodobno, sindikati, razvojačeni i ratni stradalnici, kojima će biti snižena primanja, najavili su žestoke masovne prosvjede i rušenje vlade.

Izvor: Hina

29.07.2009. 20:08:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh