« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZVLAČENJE IZ KRIZE

Čačić tvrdi: Zadržavanje kreditnog rejtinga velik je uspjeh

Ovo je više nego što je i jedna vlada u Europi do sada dobila. Ne postoji nitko tko je dobio povećanje rejtinga, rekao je

"Mi ovdje trebamo lidere, ljude koji su u stanju nositi konkretne zadatke, a oko sebe okupiti ljude", naglasio je ministar gospodarstva (screenshot HRT)
Više o

Zoran Milanović

,

Vlada RH

,

Radimir Čačić

Zadržavanje kreditnog rejtinga od strane agencije Fitch golem je uspjeh ove Vlade, rekao je ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, prenosi Hina.

"To je ogroman uspjeh. Cijela Europa je pala", kazao je Čačić gostujući sinoć na HTV-u Dnevniku Plus.

To naravno ne znači da će tako biti i za šest mjeseci, da će agencija Moody's postupiti isto, rekao je Čačić. Ali ovo je više nego što je i jedna vlada u Europi do sada dobila. Ne postoji nitko tko je dobio povećanje rejtinga, kazao je.

Na upit može li Vlada što učiniti kako bi utjecala na cijene naftnih derivata, Čačić je kazao kako Vlada objektivno ne može utjecati na cijenu goriva, no u određenom trenutku može reagirati sugestijom ili smanjenjem trošarina.

Ministar financija Slavko Linić govorio je o mogućnosti reakcije skidanjem trošarina kod cijene od 12 kuna, što je, objašnjava Čačić, graničnik koji je Linić dao jer očekuje da iranska kriza i situacija s naftom neće eskalirati do tih razina. A ako eskalira radi se o par desetaka lipa koliko Vlada ima ukupno prostora, kazao je.

Na upit što ako se ne ostvari Vladin plan investicija, rast BDP-a za 0,8 posto koliko to procjenjuje Vlada, već pad BDP-a od dva posto kako što to najavljuju neki analitičari banaka, Čačić je kazao da je u slučaju pada od dva posto Vlada apsolutno odgovorna.

"Ako pad bude dva posto, onda smo mi apsolutno odgovorni, onda i ja i Vlada u cjelini trebamo preuzeti odgovornost", kazao je dodajući da s padom od dva posto on ide "iz ove Vlade van".

Podsjetio je da je nedavno rekao da, ako se do jeseni ne osjeti optimizam, buđenje gospodarstva, rezultat ovih mjera, onda on u toj Vladi nema što raditi. Ali da ne vjerujem u sebe i ovu Vladu onda to ne bih radio, kazao je.

Čačić je istaknuo i kako su za pomak i za rast BDP-a izuzetno važne investicije, a Vlada u javnom sektoru želi investicije s 1,2 milijarde eura dići za najmanje 50 posto, znači na 1,8 milijardi eura, a ambiciozno je cilj udvostručenje, znači 2,4 milijarde eura.

"Definiramo zakonski okvir, organizacijski i kadrovski. To je prvi blok koji smo gotovo potpuno dovršili. Nakon toga ćemo, tijekom sljedećeg tjedna znati konkretne projekte, dinamiku, odgovorne ljude", kazao je Čačić dodajući da Vlada kod investicijskih projekata još mora definirati način kako će ih financijski pratiti.

Mi u ovom trenutku nemamo gotove velike projekte, kazao je spominjući da u energetici primjerice nisu pripremljeni projekti kao što su Plomin, Ombla, Dubrovnik 2, Ernestinovo.

"Moramo intenzivno na tome raditi. Ali sutra, krajem ove, početkom iduće godine, kad se to počne realizirati, a radi se o milijardama eura, to će nositi gospodarski rast", ističe Čačić dodajući kako su za te velike objekte potrebni i prijenos i distribucija i s tim će se projektima i investicijama ići ove godine.

Na upit o imenovanju HNS-ovca Zlatka Koračevića za predsjednika Uprave HEP-a iako nema ni znanja ni iskustva u energetskom sektoru, Čačić je kazao kako je on menadžer, dokazani i kvalitetan kadar u svakom pogledu.

Nama u HEP-u ne treba čovjek koji se bavi naponom i frekvencijom, nego čovjek koji je u stanju organizirati prvorazredan tim ljudi koji su svaki u svom segmentu eksperti, kazao je Čačić dodajući kako je isti slučaj i u Podravci koja je puno manja (gdje je za predsjednika uprave nedavno imenovan SDP-ovac Zvonimir Mršić).

"Mi ovdje trebamo lidere, ljude koji su u stanju nositi konkretne zadatke, a oko sebe okupiti ljude", naglasio je.

Pa nema povlaštenu mirovinu, čovjek radi, kada ne bude, onda će imati, kazao je odgovarajući na upite o napisima o Koračevićevom zamrzavanju saborske mirovine.

Na upit je li prodao svoje udjele u Coningu, Čačić je podsjetio da je prije 15-ak godina prenio vlasništvo te da je još i ranije, kad se naslućivao rezultat izbora, dao nalog da se napravi vlasničko restrukturiranje.

To je u procesu, to je radio KPMG, napravili su strukturu, to traje par mjeseci i bit će završeno, kazao je.

Na upit što će biti s Vjesnikom, rekao je da ide u stečaj.

06.03.2012. 07:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh