« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NEMA NADE

Čačić: Potpisi za referendum su zahtjev za odlazak Vlade

Predsjednik HNS-a kaže da je stranka spremna za pobjedu na izborima te da bez HNS-a nema izlaska iz krize

HNS Čačić
HNS Čačić (Danijel Tuškan/Cropix)
Više o

HNS

,

Vesna Pusić

,

Vlada RH

,

Radimir Čačić

,

Silvano Hrelja

,

novčanica

Oko dvije tisuće članova HNS-a okupilo se danas na sportskim igrama na Bjelolasici. Predsjednik stranke Radimir Čačić pritom je poručio da je HNS spreman za pobjedu na izborima te da bez te stranke nitko u Hrvatskoj ne može napraviti pomak za izlazak iz krize.

Otvarajući 5. Igre Čačić je istaknuo da okupljeni predstavljaju svih 40.000 članova HNS-a te da su najvitalnije jezgro stranke zahvaljujući kojem je sve spremno za pobjedu na parlamentarnim izborima bili oni na proljeće ili najdalje za godinu i tri do četiri mjeseca.

"Bez HNS-a govorim vam svoje najdublje uvjerenje, nitko u ovoj zemlji ne može napraviti pomak za izlazak iz ovog dubokog blata u kojem se hrvatski narod našao zbog nesposobnosti svog vodstva", izjavio je Čačić.

>> Afera oko Polančeca ne može se raščistiti bez Sanadera

Predsjednica Kluba zastupnika HNS-HSU u Saboru Vesna Pusić pozdravila je članove Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i predsjednika Silvana Hrelju s kojim je, kazala je, "započet u Saboru posao stvaranja jezgre buduće pobjedničke koalicije". I Hrelja je kazao da suradnju HNS-a i HSU-a smatra "embriom pobjedničke koalicije na predstojećim parlamentarnim izborima".

Čačić je rekao da prikupljeni potpisi sindikata za referendum o Zakonu o radu jasno govori da aktualna Vlada nema 'legitimaciju'. "Suštinski gledano 830 tisuća prikupljenih potpisa u stvari je zahtjev za odlazak Vlade.''

Za Čačića je potreba da se priđe rebalansu proračuna zbog 7,7 milijardi kuna manjeg punjenja nego što je bilo planirano za prvih šest mjeseci, "očito da Vlada nije kompetentna". Smatra da je potrebna nova vlada koja će znati pokrenuti novi investicijski ciklus na dvije razine, privlačenjem sredstava iz fondova, ali i za razna tržišna ulaganja.

Na jučer održanom sastanku čelnika i županijskih vodstava HNS-a zaključeno je da će HNS u Saboru predložiti da se na lokalnoj razini osigura novac (najčešće oko 15 posto po projektima za privlačenje sredstava iz europskih fondova) jer na državnoj razini nije planiran nikakav model da se ta sredstava osiguraju pravodobno. U sklopu rasprave o rebalansu proračuna tražit će da se osigura 510 milijuna eura za predfinanciranje i sufinanciranje projekata jedinica lokalne samouprave.

Kako je kazao Čačić, postoji realna opasnost da propadne 3,5 milijarde eura iz strukturnih fondova EU koje bi Hrvatska s projektima mogla povući 2012. i 2013. (hina/metro-portal)

04.07.2010. 17:04:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh