« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
NEGIRA ISTRAGE

Čačić: Nisam upleten u privatizacijske malverzacije

Radimir Čačić odbacio je optužbe ministra Popijača koji je u Saboru rekao da je Čačić još jedan kandidat za Karamarka

Radimir Čačić
Radimir Čačić (Andrej Svoger / CROPIX)
Više o

Radimir Čačić

,

Coning

,

Zelena Punta

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je danas u Čakovcu kako nije točno da je nad njim zatraženo provođenje istrage u vezi s privatizacijskim malverzacijama, prenosi Hina.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je u Hrvatskome saboru, odgovarajući na pitanje Andrije Hebranga, potvrdio da će policija na temelju ustavne odredbe o nezastarijevanju kriminala u procesu privatizacije i pretvorbe provesti kriminalistička istraživanja vezana uz privatizaciju "Zelene Punte", odmarališta na otoku Ugljanu koje je 2001. godine kupila tvrtka u vlasništvu Radimira Čačića.

"Ima samo jedan mali detalj, a to je da to nema nikakve veza sa mnom ni s 'Coningom' jer 'Coning' nije provodio privatizaciju 'Zelene Punte', nego je ona kupljena na burzi nakon što je provedena privatizacija i kad je otišla u stečaj", rekao je Čačić i ustvrdio kako je Hebrangova osnovna karakteristika - "istinoljubivost".

Hebrang je danas u aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru ustvrdio kako je slučaj tog odmarališta klasični primjer gospodarskog kriminala u procesu privatizacije.

Popijač o Čačiću: imamo kandidata za Karamarka

Imamo još jednog kandidata za ministra Karamarka, poručio je danas ministar gospodarstva Đuro Popijač, osvrčući se u Saboru na optužbe za privatizacijske malverzacije na račun čelnika HNS-a Radimira Čačića.

Odgovarajući na pitanje Krunoslava Markovinovića (HDZ) hoće li reagirati na optužbe protiv Čačića, Popijač je izjavio - "izgleda da imamo još jednog kandidata za gospodina Karamarka".

Poznato mu je, kaže, da je 90-ih, u vrijeme privatizacije, tadašnja Agencija za restrukturiranje dala suglasnost za pretvorbu Čačićeve tvrtke Coning, i to u vrijednosti od 9,1 milijun DEM, iako je procijenjena na 16 milijuna DEM.

Agenciji je bilo uplaćeno 4,6 milijuna DEM, a HFP je u postupku kontrole poništio postupak pretvorbe jer više od 90 posto dionica kupljeno novcem od samog poduzeća, rekao je ministar.

No, izvijestio je, Fond je 2000. poništio rješenje i poništenju pretvorbe i stanje vratio na prvobitno, a na nepravilnosti je upozoravala tadašnja financijska policija, te državna revizija.

"Sve ovo daje za naslutiti da je ovo jedan od potencijalnih kandidata da se njime bavi ministar Karamarko, u skladu s člankom Ustava da pretvorbeni kriminal ne zastarjeva", poručio je Popijač.

Karamarko je, pak, potvrdio da će policija, temeljem ustavne odredbe o nezastarjevanju kriminala u procesu privatizacije i pretvorbe, provesti kriminalistička istraživanja vezana uz privatizaciju odmarališta "Zelena Punta" na otoku Ugljanu, a koje je 2001. godine kupila tvrtka u vlasništvu Radimira Čačića.

Odgovorio je time na pitanje Andrije Hebranga (HDZ) koji je ustvrdio kako je slučaj tog odmarališta klasični primjer gospodarskog kriminala u procesu privatizacije te upitao hoće li policija, temeljem ustavnih odredbi o nezastarjevanju kriminala u procesu privatizacije provesti istragu.

"Jasno da ćemo provesti kriminalističku istragu, jer kako ste rekli, prema Ustavu, kriminal iz vremena privatizacije i pretvorbe ne zastarijeva", rekao je kratko Karamarko.

Hebrang je Čačića prozvao da od kupnje odmarališta nije ništa učinio već je ono potpuno zapušteno. Otpušteno je, naveo je, 22 zaposlenih, ukinuto tisuću ležajeva i na taj način potpuno devastirano odmaralište, naveo je.

Đurđicu Sumrak (HDZ) zanimalo je li u Hrvatskoj provedeno istražno ročište, a na zahtjev mađarskog tužiteljstva, o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao Čačić, a u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića pitala je zataškava li se tu nešto budući da u javnosti nema nikakvih detalja, kao i to može li taj slučaj utjecati na usporavanje pregovara o ulasku Hrvatske u EU, posebno u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava).

Bošnjaković je kazao kako je temeljem mađarskog zahtjeva u prosincu prošle godine u Hrvatskoj održano istražno ročište.

Temeljem instituta međunarodne pravne pomoći zapisnik smo proslijedili Mađarskoj, a kako je istraga tajna u javnosti se ne mogu objavljivati informacije, kazao je Bošnjaković i odbacio mogućnost da taj slučaj na bilo koji način utječe na pregovore u Poglavlju 23.

26.01.2011. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh