« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PROVODI SE ISTRAGA

Amerikanci poslali dokumentaciju o 'aferi Daimler'

U Hrvatsku su prošli tjedan stigli dokumenti o kupnji vatrogasnih vozila tvrtke Daimler-Benz iz 2003.

Daimler
Daimler (Getty Images)
Više o

afera Daimler

,

Tomislav Karamarko

U Hrvatsku je prije tjedan dana stiglo 30 tisuća dokumenata "teška" dokumentacija vezana uz aferu Daimler, potvrdio je u Saboru ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prenosi Hina. Odgovarajući na pitanje HDZ-ove zastupnice Suzane Bilić-Vardić provode li se istražne radnje u tom slučaju u kojem se, kazala je, sumnja u isplatu provizije dužnosnicima Vlade Ivice Račana od 5 milijuna dolara, Karamarko je kazao kako se istražne radnje već provode.

Dodao je da, budući da se radi o USKOK-ovoj istrazi, ne može govoriti o detaljima, ali i naglasio kako su u Hrvatsku prošli tjedan stigli dokumenti vezani uz taj slučaj.

"Na njima rade i u USKOK-u i Ravnateljstvu policije i vjerujem da ćemo imati dobre rezultate", dodao je.

SDP-ove afere otvarali su i drugi HDZ-ovi zastupnici.

Tako je Živka Nenadića (HDZ) zanimalo provodili li Ministarstvo uprave ili namjerava li provesti upravni nadzor u općini Milna na Braču, zbog sumnji da je načelnik te općine, SDP-ovac Frane Lozić, osumnjičen za niz gospodarskih malverzacija na štetu općine.

Ministar uprave Davorin Mlakar kazao je da je ta općina već dulje vrijeme problematična, posebno zbog sukoba na relaciji načelnik-Općinsko vijeće.

Izvijestio je da je sredinom prosinca prošle godine upućen zahtjev za provođenjem nadzora nad radom Vijeća, a uskoro potom i cijele općine.

Ministarstvo je, rekao je Mlakar, prikupilo svu dokumentaciju, zatražena su dodatna očitovanja te će, po okončanju nadzora, sve uočeno biti upućeno DORH-u i Ministarstvu financija.

Anton Mance (HDZ) upitao je namjerava li Ministarstvo pravosuđa u prijedlog novoga Zakona o sprječavanju sukoba interesa ugraditi i odredbu po kojoj osoba koja se dovodi u sumnje za sudjelovanje u koruptivnim ili kriminalnim radnjama ne smije biti visoki dužnosnik.

Mislio je pritom na SDP-ovog zastupnika i predsjednika Nacionalnog vijeća za korupciju Željka Jovanovića, koji se, kaže Mance, dovodi u vezu s niz korupcijskih afera u Rijeci, što kao dogradonačelnik, što kao član Uprave KBC Rijeka.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovorio mu je kako je nakana u novi zakon ugraditi najviše standarde u suzbijanju sukoba interesa, izvijestivši kako je zakonski prijedlog u Vladinoj proceduri, te da će uskoro biti upućen u Sabor.

Ministar Karamarko odgovorio je Karmeli Caparin (HDZ) kako MUP nema saznanja o optužbama za gospodarske zlouporabe marketinške tvrtke Ivana Račana, sina bivšeg premijera Ivice Račana.

Isti je odgovor uputio i Frani Matušiću (HDZ) na pitanje ima li saznanja o tome da je tvrtka 'In vozila', a koja je i izdavač SDP-ova časopisa "Pravednost", 2007. za predizbornu kampanju donirala 500 tisuća kuna SDP-u i 300 tisuća kuna HNS-u, odnosno radi li se tu o sukobu interesa.

"MUP nema nikakvih informacija o nezakonitim radnjama u tim tvrtkama", kazao je Karamarko.

Matušić je naveo da je informacije o tome HDZ dobio temeljem anonimne predstavke koju će, kazao je, proslijediti svim nadležnim institucijama.

26.01.2011. 14:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh