« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
KRITIKA

Buzek: Amerikanci uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena

Izjavio je to u Washingtonu Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta, koji bi htio veći angažman SAD-a

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

Jerzy Buzek

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek, koji boravi u službenom posjetu Sjedinjenim Državama, u utorak je kritizirao Amerikance zbog toga što "uopće ne podupiru borbu protiv klimatskih promjena".

SAD je najveći zagađivač Zemljine atmosfere zajedno s Kinom, a Obamina administracija od početka mandata u siječnju 2009. najavljuje donošenje zakona o smanjenju emisije stakleničkih plinova, koji nema ni približno dovoljnu potporu u američkom Kongresu.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak u State Departmentu s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, Buzek je rekao da želi istaknuti razlike u pristupu "američkih građana i europskih građana" u odnosu na dva pitanja - klimatske promjene i globalnu stabilnost.

"Kod pitanja klimatskih promjena, nekad u EU kažemo da Amerikanci to uopće ne podupiru. A mi bismo rado spasili naš planet, jer dobro znamo što se događa u Bangladešu i na 8.000 otoka u Tihom oceanu", rekao je Buzek, aludirajući na rast razine oceana zbog globalnog zatopljenja.

"Slažemo se da imamo različit pristup, ali moramo dublje analizirati zašto je tako velika razlika. Možda smo mi u krivu, a možda ste vi", dodao je. Na pitanju globalne stabilnosti, Buzek je kazao da EU i SAD imaju "iste želje, ali različit pristup" te da stoga nemaju "jako dobru suradnju". "Vi Amerikanci često kažete: vi Europljani uopće niste od pomoći. Vi ne nastupate zajedno s nama", kazao je.

Državna tajnica Clinton prethodno je iznijela niz pohvala na račun transatlantske suradnje SAD i EU, jačanja uloge Europskog parlamenta nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, jačanja suradnje američkog Kongresa i Europarlamenta i drugih pitanja, što je Buzek potvrdio.

Na traženje novinara da i ona prigovori nešto Europskoj uniji, Clinton je kazala kako SAD i EU "imaju iste ciljeve kada je riječ o klimatskim promjenama i globalnoj stabilnosti, te o globalnom gospodarskom oporavku, ali ne vide uvijek svaki korak na isti način, pa zato trebaju nastaviti suradnju".

Povod Buzekova posjeta SAD-u je otvaranje ureda za vezu Europarlamenta u Washingtonu. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 08:07:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh