« Fun
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Bušilicom spasio dječaku život

Liječnik u ruralnoj Australiji snašao se onime što je imao

(Corbis)
Više o

neobična operacija

,

spašavanje života

Liječnik u ruralnoj Australiji upotrijebio je kućnu bušilicu da izbuši rupu u lubanji dječaka s ozbiljnom ozljedom glave, spasivši mu time život.

Nicholas Rossi pao je s bicikla u petak u gradiću Maryborough u državi Victoria, udarivši glavom o kolnik, objasnila je njegova obitelj za australske novine The Australian od srijede. Kad je došao u bolnicu, Rossi je bio u nesvjesti.

Dežurni liječnik Rob Carson brzo je prepoznao da se u 13-godišnjaka događa potencijalno fatalno krvarenje u mozgu i znao je da ima tek nekoliko minuta vremena da izbuši rupu u dječakovoj glavi kako bi smanjio pritisak.

No, mala bolnica nije posjedovala neurološke bušilice pa je Carson zgrabio kućnu bušilicu od bolničkog domara.

"Dr. Carson nam je prišao i rekao da će morati probušiti Nicholasovu lubanju kako bi smanjio pritisak na mozgu te da imamo samo jedan pokušaj", rekao je dječakov otac Michael Rossi za The Australian.

Carson je nazvao neurokirurga u Melbourneu zatraživši pomoć i specijalist ga je preko telefona vodio kroz postupak koji Carson nikada prije nije iskušao govoreći mu kamo da usmjeri bušilicu i koliko duboko da buši.

Dječak je potom prevezen u veću bolnicu u Melbourneu i otpušten kući u utorak, na 13. rođendan. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 10:10:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh