« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
upsss, did I do that?

Bush uništio Wall Street gore od Al-Qaide

Prvi puta nakon vladavine Nixona indeksi Wall Streeta su pali

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Bush burza

,

Bush uništio burzu

George Walker Bush iskoristio je svoja dva mandata da SAD odvede u najveću recesiju od Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća. Iako je i njegov otac vodio rat za vrijeme svog mandata, indeksi na Wall Streetu uspjeli su održati rast.

Intermezzo između dva Busha od osam godina iskoristio je Bill Clinton, za vrijeme čijeg mandata je S&P 500, najcjenjeniji indeks Wall Streeta koji pokriva širok spektar dionica iz raznih sektora i smatra se najboljim pokazateljem stanja američkog gospodarstva gotovo se utrostručio. Prevedeno u novac, to znači da je vrijednost dionica na burzi porasla preko 9 tisuća milijardi dolara.

No, onda je stigao Bush mlađi. Istina je da je u prvoj godini njegovog mandata došlo do manjeg sloma nakon napada na njujorške Twinse koji je usporio burzu, no teško da je itko mogao zamisliti ovakav scenario. Naime, od datuma njegovog ulaska u Bijelu kuću S&P 500 spustio se 35%, pa je vrijednost dionica pala za 4.600 milijardi dolara. Dow Jones Industrial Average, popularni DJIA, pao je 21,8%, a najgori udar doživio je tehnološki sektor padom Nasdaqa od velikih 44,8%. 

Američki san, kućica s vrtom, postao je noćna mora jer je kreditna sposobnost prosječnog Amerikanca daleko ispod nule, pa se kuće oduzimaju zastrašujućim tempom, i samo u zadnjih godinu dana cijena nekretnina tresnula je u nekim dijelovima zemlje i preko 50%, gotovo 25% u prosjeku.

Što god napravio po tom pitanju, Obama teško može pogriješiti jer dno je odavno dotaknuto. Prve najave govore o tome da će posvetiti veću pažnju domaćem gospodarstvu, jer je motor industrije, detroitska industrija automobila, u problemima koji se gotovo mogu mjeriti s problemima bankarskog i osiguravajućeg sektora.

Tako će Obama test sposobnosti polagati po ubrzanom tempu, jer vremena za oklijevanje nema, sat je odavno otkucao 12, tako da svaki potez mora biti učinkovit i na mjestu. Da li je Obama ujedno i obmana, vidjet će se vrlo brzo.

17.01.2009. 09:53:18
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    webmacho
    17.01.2009. 11:23
    i ubio neizmjerno više ljudi od al quaide
  2. avatar
    sentry_86868686
    10.02.2009. 04:06
    Za vrijeme Predesdnika Clintona Senatori su Federalni Banke za Kupnju Doma Freddy Mack and Mae rekli da spustu standard za svakoga ko je zelija kupiti kucu na najnizu razinu. Kuce su se kupovale i ako se nije garantiralo sa nikakvom imovinom i vrlo malo pologa koji cak nije bija veci od 1% kuce. Predsednik Bush je samo nasledija najgore moguce financijski kaos koji se proljia na Wall street.
    9/11, Lazna dojava o kemijskom oruzju u Iraku koji je pobija Kurde za vrijeme Husseina na napad Irak. Hurican Katrina u New Orleansu koji je velicine Engleske. Informirajte se malo bolje.
    Zbogom
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh