« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Bush ratificirao Protokol za NATO

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

Kolinda Grabar-Kitarović

,

Protokol o pristupanju u NATO

Ulazak Hrvatske i Albanije u NATO je povijesni korak za jugostočnu Europu, rekao je u petak američki predsjednik George W. Bush na prigodnoj svečanosti u Bijeloj kući, na kojoj je potpisao dokument o ratifikaciji Protokola o pristupanju Hrvatske i Albanije u NATO savez.

"Ulazak Hrvatske i Albanije u NATO je povijesni trenutak za Balkan", rekao je Bush, ističući kako se ta regija u samo jednom desetljeću pretvorila od ratom zahvaćene, u regiju koja pridonosi svjetskom miru.

Ulazak u NATO, Hrvatskoj i Albaniji donosi stabilnost i sigurnost, naglasio je.

"SAD i njegovi saveznici stajat će zajedno u obrani ostalih članica saveza. Kada se Hrvatska i Albanija jednom priključe NATO, njihovi narodi moraju znati da, ako bila koja zemlja zaprijeti njihovoj sigurnosti sve članice saveza bit će na njihovoj strani", naglasio je Bush u prigodnom govoru.

"Ovo je poseban trenutak kada Amerika formalno potvrđuje svoju podršku za ulazak Hrvatske i Albanije u NATO, u najveći savez slobode koji svijet ikada poznavao", rekao je Bush, dodajući kako je SAD ponosna što je podržavala aspiracije tih dviju zemalja za ulazak u NATO.

Pozdravio je spremnost Hrvatske i Albanije da preuzmu odgovornost u "teškim vremenima terorizma i rata".

"Put reformi nije završen ulaskom u NATO, sve članice su obvezne jačati, promicati i braniti demokraciju", naglasio je američki predsjednik.

Bush je kazao da NATO u najskorijem roku u svoje redove treba primiti i Makedoniju, te izrazio podršku SAD-a "NATO aspiracijama Ukrajine, Gruzije, BiH i Crne Gore".

Američki je predsjednik istaknuo da NATO savez ostaje otvoren i za Srbiju, ako se ona odluči za pridruživanje.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hopp Schefer, u svom je govoru odao priznanje Bushu za "neumorne napore kako bi NATO učinio većim i uspješnijim savezom".

On je pozdravio širenje NATO-a na "Hrvatsku i Albaniju, dvije ponosne demokracije", naglasivši kako je "ratifikacija SAD najznačajniji trenutak" u procesu ratifikacije Protokola u svih 26 članica, koji treba biti dovršen do idućeg summita na proljeće 2009.

Hrvatska veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je nakon svečanosti u Bijeloj kući, da je "američka ratifikacija veliki korak u pristupanju Hrvatske NATO-u i dokaz prijateljstva i partnerstva SAD i Hrvatske", obzirom na brzinu ratifikacije u Senatu u zgusnutom rasporedu izborne godine.

Veleposlenica Grabar Kitarović posebno je istaknula doprinos hrvatske zajendice u SAD za američku potporu ulasku Hrvatske u NATO.

Predstavnici organizacije američkih Hrvata sudjelovali su na svečanosti potpisivanja Protokola u Bijeloj kući.

Na svečenosti u Bijeloj kući sudjelovalo oko 200 uzvanika, uključujući veleposlanike Hrvatske i Albanije, predstavnike hrvatske i albanske zajednice u SAD, te predstavnike diplomatskog zbora i najviše američke dužnosnike.

Svečanosti je nazočio predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley, zapovjednik združenog stožera admiral Mikea Mullen, zamjenik državne zajnice John Negroponte, pomoćnik državne tajnice za Europu Daniel Fried, zamjenik ministra obrane Gordon England i drugi.

Američki Senat je 25. rujna jednoglasno ratificirao Protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u, čime je SAD postala treća od 26 članica Saveza koja je to učinila. Do danas je ukupno osam članica Saveza ratificiralo taj protokol. Ratifikacija protokola o pristupanju NATO u parlamentuima svih 26 zemalja članica, preduvjet je da Hrvatska i Albanije stupe u punopravno članstvo na idućem summitu NATO-a u travnju 2009. godine.(hina/metro-portal)

25.10.2008. 09:40:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh