« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Bush odlazi kao najgore ocijenjeni predsjednik

Bush junior drži oba rekorda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

George W. Bush

,

najmanje omiljen američki predsjednik

George W. Bush napustit će Bijelu kuću kao jedan od najnepopularnijih američkih predsjednika u povijesti, sa završnom stopom odobravanja od 22 posto, prema novom istraživanju TV mreže CBS i dnevnog lista The New york Times, objavljenim u subotu.

Sedamdeset i tri posto ispitanih reklo je da ne odobrava način na koji je Bush obnašao dužnost predsjednika SAD u posljednjih osam godina. Busheve završna stopa odobravanja najniži je rejting nekog odlazećeg predsjednika SAD otkako je institut Gallup počeo voditi ankete o potpori predsjednicima prije 70 godina.

Stopa je daleko ispod završih rejtinga nedavnih predsjednika s dvostrukim mandatima, Billa Clintona i Ronalda Reagana, koji su obojica završili sa po 68 posto odobravanja, prema ispitivanjima CBS-a.

Nedavni predsjednici s jednim mandatom, također su na kraju imali veće stope odobravanja od Busha. Njegov otac George H. W. Bush, imao je na odlasku 54 posto a Jimmy Carter 44 posto potpore građana. Harry Truman do sada je imao najnižu stopu odobravanja pri odlasku s dužnosti - 32 posto, po Gallupu.

Stajališta o Bushevoj popularnosti izrazito su stranački obojena. Samo šest posto demokrata odobrava njegov posao predsjednika, dok je kod republikanaca potpora 57 posto. Među neovisnim biračima, Busheve predsjedničke poteze odobrava 18 posto ispitanih.

Zanimljivo je da je Bush zabilježio rekorde na obje strane ljestvice, kao predsjednik s najvećom potporom američkih građana, ali i s najmanjom potporom.

U studenom 2008., prije predsjedničkih izbora, samo 20 posto ispitanih odobravalo je predsjednički rad Georgea W. Busha, što je najniža stopa potpore predsjedniku koju je Gallup zabilježio od početka takvih ispitivanja 1938.

Bush je uživao i najveću zabilježenu stotu odobravanja jednog predsjednika - 90 posto, poslije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. S najvišom stopom nadmašio je oca, George H.W. Busha, koji je imao 88 posto odobravanja nakon uspjeha u prvom Zaljevskom ratu 1991. godine. Truman se približio Bushu s najnižom stopom odobravanja u veljači 1952., kada je ona iznosila samo 22 posto.

Polovica svih Amerikanaca, kada gledaju unatrag na Bushevih osam godina u Ovalnom uredu, kažu da je bio loš predsjednik. Trideset tri posto misli da je bio prosječan predsjednik. Dvanaest posto kaže da je bio dobar predsjendik, a samo pet posto ga smatra vrlo dobrim predsjednikom.

Ta je ocjena puno negativnija od one koju su Amerikanci dali dvojici njegovih prethodnika, Billu Clintonu i Georgeu H. W. Bushu, starijem.

Ispitivanje CBS/NY Timesa pokazalo je velika očekivanja američkih građana od dolazećeg predsjednika Baracka Obame - sa 68 posto građana koji misle da će Obama biti dobar ili vrlo dobar predsjednik, što je 25 više od očekivanja koja su vezivana za Busha. (hina/metro-portal)

18.01.2009. 08:24:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh