« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
PERFORMANS

Budućnost političkog performansa - hommage Tomislavu Gotovcu

Udruga Domino svojim društveno angažiranim umjetničkim projektima otvara prostor za promišljanje o aktualnim pitanjima

Straža na Rajni
Straža na Rajni (Arhiva)
Više o

Domino projekt

,

Straža na Rajni

U četvrtak 25. lipnja točno u 15 sati mlada umjetnica Nina Kamenjarin izvela je performans Straža na Rajni - hommage istoimenom radu Tomislava Gotovca iz 1994. godine u organizaciji Domina, a u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac. Autorica je potpuno naga sat vremena stajala na užarenoj kupoli Meštrovićevog paviljona te pognute glave, u laganoj kretnji oko svoje osi, simbolički čuvala granice.

Performans je dio većeg projekta Budućnost političkog performansa koji kritički prati hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i teme kojima se parlamentarci bave. Nina Kamenjarin tako u svom radu propituje temu imigracije: "Čuvam granice 'pogledom' i ne pitam se pritom tko su ti "naši" ili "oni drugi". Nisam pobornik svojatanja. Mislim da je bitno da se na važna pitanja ukaže i da se ona otvore, poput razmišljanja i djelovanja prema boljem, za sve nas kao ljude."

Udruga Domino svojim društveno angažiranim umjetničkim projektima otvara prostor za promišljanje o aktualnim pitanjima. Autorica Nina Kamenjarin o radu dodaje: "Svjedoci smo ukidanja prava na svim frontovima. Pognute glave, gledajući u vlastita stopala, polako se okrećem oko svoje osi i propitujem mogućnosti promjene u današnjem trenutku. Veseli me sama činjenica da sada granice čuvam ja, jer je i Tomislav Gotovac jednom prilikom izjavio kako bi volio da performans izvede žena."

Projekt Budućnost političkog performansa ulazi u svoju veliku završnicu na zadnji dan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i na 7 godišnjicu ulaska Hrvatske u EU - hommageom Željku Zorici Šišu, u utorak, 30. lipnja u 20 sati u Uraniji - prostoru kreacije.

Tom prilikom premijerno će se prikazati kratki film Viktora Krasnića i Brune Isakovića o umjetničkoj akciji iz 2013. KroaTisch - EU Freundschaft, Željka Zorice Šiša. U suradnji s Gongom organizira se panel diskusija Podvlačimo crtu - 7 godina kasnije. Panel moderira Jelena Berković, a na temu što se promijenilo i/ili obistinilo od ulaska u Europsku uniju. Cijeli događaj obogatit će umjetnička instalacija Siniše Labrovića Navlažena domovina koja se bavi temom kontinuirane uspaljenosti idejom domovine kroz motiv nacionalne zastave. Glazbenu podlogu umjetničkom događaju priredit će Maja Rivić, a gastronomski će ga začiniti iranski chef Mehdi Badan Firouz fuzijom Mediterana i Irana. Cjelokupni događaj organizira se u suradnji s Gongom i Uraniom - prostorom kreacije, u kao dio projekta "Budućnost političkog performansa", kojim Domino obilježava hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, a koji se provodi u okrilju programa "Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu - Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.".

26.06.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh