« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NA SOLARNU ENERGIJU

Budućnost informatičke tehnologije - kompjuter od 1mm

Znanstvenici su stvorili najmanji kompjuterski sustav na svijetu kako bi pomogli liječenje pacijenata koji boluju od glaukoma

Fotografija vijesti
Više o

informatička tehnologija

,

mini kompjuter

S veličinom od samo 1 milimetra, sičušni uređaj se ugrađuje u oko pacijenta. Unatoč svojoj veličini sadrži mikroprocesor, memoriju, senzor pritiska, bateriju, solarnu ćeliju te bežićni radio s antenom koja prenosi podatke do vanjskog računala.

Mini-kompjuter razvili su istraživači sa Sveučilišta Michigan, a očekuje se kako će postati komercijalno dostupan za nekoliko godina. Njegovi tvorci, profesori Dennis Sylvester, David Blaauw i David Wentzloff navode da njegov radio ne treba podešavanje kako bi pronašao pravu frekvenciju pomoću koje se povezuje na bežićnu mrežu eksternog računala. Mreža takvih jedinica mogla bi jednog dana učiniti da bilo koji objekt (poput ljudskih organa) postane dostupan analizi i proučavanju.

Novi sustav pokreće se svakih 15 minuta kako bi pratio stanje, a koristi u prosjeku 5,3 nanowatta. Kako bi se baterije napunile, zahtjeva 10 sati  bilokakvog svjetla svaki dan, ili 1,5 sati sunčevog svjetla.

25.02.2011. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh