« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
BEZOBZIRNO ILI LEGITIMNO?

Budi dobročinitelj u Njemačkoj i opet ćeš plaćati porez

U Njemačkoj se za sve donacije iznad 20.000 eura mora platiti porez

Porez na donacije - bezobzirnost ili legitiman potez?
Porez na donacije - bezobzirnost ili legitiman potez? (Shutterstock)
Više o

donacije

,

porez

,

siromašni

Protestantski svećenik koji je u "Milijunašu" osvojio 125.000 eura namjeravao je darovati novac siromašnoj obitelji sa sedmero djece, ali se u to uplela porezna uprava, piše Sueddeutsche Zeitung u petak, a prenosi Hina.

Alfred Mignon (61), bivši električar koji je postao metodistički pastor u jednom bavarskom selu blizu austrijske granice, sudjelovao je prije tri mjeseca u njemačkoj inačici kviza "Milijunaš" i osvojio 125.000 eura. Pastoru nije manjkalo ideja kako korisno potrošiti novac. Popularnom voditelju emisije Guentheru Jauchu rekao je da 110.000 eura želi darovati obitelji sa sedmero djece kako bi se izvukla iz duga.

Među više desetaka milijuna gledatelja koji su vjerno pratili emisiju bio je i dužnosnik porezne uprave koji ga je upozorio da će ga taj plemeniti čin stajati oko 33.600 eura na ime poreza na donacije. "To je tako u našoj zemlji, takav je zakon. Porez plaćaju svi", rekao je.

Pastor je potom htio podijeliti dobitak na četiri punoljetna člana obitelji, ali se to "moglo protumačiti kao pokušaj zaobilaženja plaćanja poreza na donacije", rekao je Mignon. U Njemačkoj se za sve donacije iznad 20.000 eura mora platiti porez. "Pokušat ćemo od vlade ishoditi oslobađanje od plaćanja poreza. Ako se otac te obitelji financijski oporavi, opet će jednom plaćati porez državi", rekao je pastor.

22.07.2011. 13:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh