« Kultura
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci

Bučni koncerti štete arenama

Više o

koncerti

,

kulturna baština

,

povijesne građevine

,

muzej Ermitaž

,

Mihail Pjotrovski

Starim povijesnim građevinama prijeti uništenje zbog koncerata rock i pop glazbe koji se održavaju u njihovim prostorima, navodi t-portal.

Ruski znanstvenici proveli su za muzej Ermitaž trogodišnje istraživanje utjecaja jačine zvuka i vibracija na neku građevinu. Preliminarni rezultati pokazuju da nakon 10 održanih koncerata na kojima jačina zvuka prelazi 82 decibela dolazi do ubrzavanja propadanja građevine, i to za jednu godinu.

Posebni ugovoriRolling Stonesi u ugovoru posebno naznače koliko mogu odvrnuti zvuk dok sviraju u starim građevinama, a problemu su doskočili i pravilnim i izračunatim usmjeravanjem zvuka. 

Direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski upozorio je da dobiveni rezultati trebaju zabrinuti sve institucije svijeta koje odobravaju koncerte u prostorima starih kulturnih građevina. Kao primjer je naveo koncert Paula McCartneya održan na trgu pred Ermitažom 2004. kada su zbog jačine zvuka i vibracija popucala stakla na zgradi muzeja te se uključio alarm. Pjotrovski kaže da takvi koncerti uništavaju i umjetnine smještene u građevinama.     (METRO)

24.06.2008. 01:07:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh