« Biznis
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

Brz ulazak Hrvatske u EU nije osiguran

Europsku komisiju zabrinjava sporost u reformama pravosuđa

Hrvatska zaostaje i u provođenju antikorupcijskog programa
Hrvatska zaostaje i u provođenju antikorupcijskog programa (Getty Images)
Više o

EU

,

hrvatska vlada

,

Dun & Bradstreet

,

D&B

,

BonLine

,

reforme

Hrvatska Vlada ulaže velike napore kako bi se donijelo više od 120 zakona kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije, no brz ulazak u EU ipak nije osiguran jer Europsku komisiju još uvijek ozbiljno zabrinjava napredak u reformama u pravosuđu, javnoj administraciji i provođenju antikorupcijskog programa, kao i sporija dinamika provođenja ekonomskih reformi.

Agrarna reforma

Taj stav iznesen je u izvješću za lipanj bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), koje danas prenosi zagrebačka tvrtka BonLine, a u kojem je ocjena kreditnog rejtinga Hrvatske ostala DB3c, koja Hrvatsku označava kao zemlju blagog rizika za ulagače.

Lista za lipanjNa čelu D&B-ove liste za lipanj nalazi se Slovenija, s ocjenom DB2b (mali rizik za ulaganja), iza koje slijede Estonija (DB2d), Mađarska (DB2d), Slovačka (DB2d), Češka (DB3a), Litva (DB3a), Latvija (DB3b) i Poljska (DB3b). 

U izvješću se navodi i kako bi dodatni problem u procesu približavanja Hrvatske Uniji mogla biti ‘agrarna’ reforma, budući da Hrvatska traži dvanaestogodišnje tranzicijsko razdoblje za liberalizaciju tržišta poljoprivrednog zemljišta.

Iz D&B-a podsjećaju da je dosad samo Poljskoj odobreno približno jednako prijelazno razdoblje te ocjenjuju da je malo vjerojatno ‘da će Hrvatska imati istu pregovaračku snagu u tim pregovorima’.

Istodobno se pozitivnim ocjenjuju najave Vlade vezane uz restrukturiranje brodograđevnog sektora, koji predstavlja politički osjetljivo pitanje.

Euro-metode

Podsjeća se i da Hrvatska počinje s primjenom euro-metode statistike javnih financija ESA 95, što će utjecati na smanjenje iskazanog proračunskog deficita, a izvješće D&B-a donosi i osnovne informacije vezane uz rebalans proračuna za 2008. godinu. (HINA) 

03.07.2008. 21:54:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh