« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PRISLUŠKIVANJE

Broj žrtava tabloida News of the World ipak znatno manji

Scotland Yard je ranije smatrao da bi mogućih žrtava ilegalnih telefonskih prisluškivanja moglo biti 5800, ali se ispostavilo da ih je nešto više od 800

Fotografija vijesti
Više o

News of the World

,

Rupert Murdoch

,

prisluškivanje i praćenje

News of the World prisluškivao je nešto više od 800 osoba, što je gotovo sedam puta manje negoli je Scotland Yard prvotno mislio, prenosi Hina.

Policija je priopćila da su istragom tog skandala sada kontaktirane sve osobe čiji su telefoni bili prisluškivani ili hakirani.

Scotland Yard je ranije smatrao da bi mogućih žrtava ilegalnih telefonskih prisluškivanja moglo biti 5800, uglavnom na temelju bilježaka Glenna Mulcairea, privatnog detektiva kojeg je angažirao NoW, a koji je 2007. osuđen na šest mjeseci zatvora.

Nakon godinu dana istrage utvrđeno je da je stvaran broj žrtava prisluškivanja NoW-a 803.

News of te World, bivši tabloid iz medijskog carstva Ruperta Murdoch, svojedobno najtiražniji britanski list, optužen je da je tijekom prošlog desetljeća naložio praćenje poznatih osoba poput Hugha Granta i Sienne Miller, ali i običnih građana. Skandal je izbio još 2006. godine, ali je novu dimenziju poprimio prošlog ljeta kada je otkriveno da je hakiran telefon 13-godišnje Milly Dowler, otete i ubijene 2002., zbog čega su njezini roditelji gajili nadu da im je kći još živa.

Afera je izazvala političko-medijski potres, što je dovelo do definitivnog zatvaranja News of the Worlda, ostavke bliskih suradnika Ruperta Murdocha, visokih dužnosnika britanske policije i savjetnika za medije premijera Davida Camerona. U sklopu istrage je uhićeno osamnaest ljudi.

10.12.2011. 21:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh