« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
GORUĆI PROBLEM

Broj pasa lutalica na ulicama gradova BIH potpuno van kontrole

Pse lutalice u BiH nitko ne uklanja s ulica tamošnjih gradova od 2009. godine, kada je državni parlament usvojio zakon o dobrobiti i zaštiti životinja

Fotografija vijesti
Više o

Sarajevo

,

BiH

,

psi lutalice

,

šinteraj

Gradovi susjedne BIH svakodnevno muku muče sa sve većim brojem pasa lutalica, a ovaj je gorući problem natjerao i trojicu državnih pravobranitelja da upute apel vlastima kako bi se pozabavili problemom, javlja Hina.

Pravobranitelji su se napuštenim psima pozabavili nakon brojnih pritužbi stanovnika Sarajeva, koji drže kako su im zbog učestalih napada pasa ugrožena ljudska prava definirana Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Sarajevska hitna pomoć i bolnice izvijestili su o više od 900 slučajeva ugriza napuštenih pasa tijekom protekle dvije godine, zbog kojih su građani morali potražiti liječničku pomoć.

Procjenjuje se kako je u cijeloj državi na tisuće takvih incidenata.

Pse lutalice u BiH nitko ne uklanja s ulica tamošnjih gradova od 2009. godine, kada je državni parlament usvojio zakon o dobrobiti i zaštiti životinja.

Tim je zakonom praktično ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obvezu izgradnje azila za pse koji bi ondje čekali udomitelje.

Problemom pasa lutalica djelomice se bave tek veterinarske službe, koje provode kastraciju životinja, no riječ je o zanemarivom broju u odnosu na ukupni broj napuštenih pasa.

08.11.2011. 19:59:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh