« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
PROBLEMI

Britanski parlament opet odbio dogovor o Brexitu

Glasovanje dovodi peto po veličini svjetsko gospodarstvo na nepoznat teren bez jasnog puta kako dalje

Što sad?!
Što sad?! (Arhiva)
Više o

britanski parlament

,

glasanje

,

Brexit

Britanski parlament ponovno je odbio plan izlaska Velike Britanije iz EU s 391 glasom protiv i 242 glasa za i uvalio premijerku Theresu May u dodatne probleme.

Protiv dogovora koji je May uglavila s europskim čelnicima većinom su bili zastupnici euroskeptičnog krila Konzervativne stranke okupljenog oko Europske istraživačke skupine (ERG), kao i vladini koalicijski partneri iz stranke sjevernoirskih unionista (DUP).

Prijedlog premijerke May odbacila je i laburistička oporba.       

U britanskom parlamentu cijeli dan je trajala rasprava o prijedlogu sporazuma o Brexitu. 

Glasovanje dovodi peto po veličini svjetsko gospodarstvo na nepoznat teren bez jasnog puta kako dalje; napustiti EU bez sporazuma, odgoditi datum razvoda predviđen za 29. ožujka, prijevremeni izbori ili čak drugi referendum o Brexitu, to je sada sve moguće.

May bi čak mogla pokušati i po treći put dobiti parlamentarnu potporu u nadi da bi tvrdokorni euroskeptični zastupnici iz njezine Konzervativne stranke, najglasniji kritičari njezina sporazuma o izlasku, mogli promijeniti mišljenje ako postane vjerojatnije da bi Britanija mogla ostati u EU-u.

Mada je izgubila, razlika u glasovima je bila manja nego u siječnju kada je pretrpjela poraz od rekordnih 230 glasova.

Zastupnici će sada glasovati u srijedu o tome treba li Britanija napustiti najveći trgovinski blok na svijetu bez dogovora što je scenarij za koji poslovni čelnici kažu da bi donio kaos na tržištima i u opskrbi, a drugi kritičari kažu da bi mogao prouzročiti nestašicu hrane i lijekova.

13.03.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh