« Fun
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Igra sudbine

Britanski činovnik okrunjen za kralja u Nigeriji

Inspektor sigurnosti koji radi na aerodromu East Midlands u Britaniji, vratio se u rodnu Nigeriju kako bi bio okrunjen za kralja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Telegraph)
Više o

Velika Britanija

,

Nigerija

,

činovnik

,

kralj

63-godišnji Christopher Ejiofor napustio je Nigeriju 1970. nakon brutalnog civilnog rata. Za to vrijeme bio je vojni savjetnik generala Odumegwu Odjukwua, čovjeka koji je završio na gubitničkoj strani. Ejiofor je nakon toga zatvoren, ali je sa ženom Christine uspio pobjeći, prvo u Gabon, a zatim u Britaniju.

No prošle subote vratio se s obitelji u domovinu kako bi bio okrunjen za kralja Igwea, jedne regije u Nigeriji, te ponio ime ˝Ezekwesili˝, što znači onaj koji zaslužuje da bude kralj. Cijela obitelj preselila se iz obične kuće u britanskom Derbyju u nigerijsku vilu.

Bit će okrunjen u tradicionalnoj nigerijskoj ceremoniji na kojoj će prisustvovati tisuće njegovih podanika. Ejiofor tvrdi kako je vrlo uzbuđen što ima mogućnost da utječe na prilike u zemlji u kojoj je odrastao.

Njegove dužnosti kao kralja uključivat će pomilovanje zločinaca i dodjelu odličja zaslužnim građanima. Također će surađivati s guvernerom države Enugu, koja je dio regije Igwe, a guverner mu se mora obraćati s ˝vaše veličanstvo˝.

˝Nisam se smio vratiti u Nigeriju pet godina nakon što sam 1970. pobjegao. No poslije tog roka počeo sam opet posjećivati domovinu. Posljednjih godina bio sam uključen u humanitarnu akciju lokalne crkve u Derbyju da se skupe sredstva kojima će se ljudima u mojem rodnom mjestu osigurati čista voda. Sakupili smo 23.000 funti no projekt nikad nije dovršen. Sada kada sam postao kralj, regija mi je dala budžet da ga dovršim˝, dodaje zadovoljno Ejiofor.

30.11.2009. 09:26:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh