« Spektakli
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
APSURDNO

Kraljica iz fonda za siromašne željela platiti vlastito grijanje

Elizabeta II. više ne može plaćati grijanje Buckinghamske palače pa se namjeravala poslužiti novcem za siromašne

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. (Getty Images)
Više o

kraljica Elizabeta

,

Buckinghamska palača

,

Elizabeta II.

Kraljici Elizabeti II. odbijena je molba da se novcem iz fonda za pomoć siromašnima podmire visoki računi za grijanje Buckinghamske palače, objavili su u petak britanski mediji na temelju uvida u prepisku između palače i vlade.

U pismima iz 2004., kraljičini službenici žalili su se ministrima u vladi da su troškovi za plin i električnu struju Buckinghamske palače narasli za 50 posto i premašili milijun funti (1,2 milijuna eura), što je postalo "neodrživo", piše dnevnik The Independent.

Kraljičine financijske službe stoga su od ministarstva kulture, zaduženog za subvencije kraljevskoj obitelji, tražile da posegne u fond od 60 milijuna funti iz kojeg se pomaže obiteljima skromnih primanja, bolnicama i drugim ustanovama da plate račune.

Vlada je isprva prihvatila zahtjev, a zatim je jedan vladin dužnosnik sročio negativan odgovor: "Malo mi je neugodno kad pomislim na moguć neprijateljski medijski odjek kad bih odobrio subvenciju za Kraljevsku palaču na uštrb, primjerice, neke bolnice. Žao mi je što ne možemo pozitivno odgovoriti na vaš zahtjev".

Buckinghamska palača odbila je komentirati taj slučaj, javljaju britanske novine. Za održavanje kraljevskih palača kraljica je 2009.-2010. primila 38,2 milijuna funti (45 milijuna eura).

No kraljevskoj obitelji sve je teže održavati rezidencije u okviru tog proračuna i zato je 2006., vlada potpisala da će u slučaju nepremostivih razlika preuzeti financijsku kontrolu nad palačom, piše The Independent.

Kraljica još prima 7,9 milijuna funti (9,2 milijuna eura) za tekuće troškove kraljevskog para, no ta je subvencija zamrznuta od 1990., što znači da je u 20 godina, zbog inflacije izgubila 76 posto vrijednosti.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 19:03:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh