« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
DEVASTACIJA

Britanska alternativna scena žrtva nereda

U požaru koji je tijekom nereda u Londonu zahvatio jedno skladište uništena je gotovo cjelokupna zaliha nosača zvuka britanskih neovisnih diskografskih kompanija

Izgorjela izdanja najpoznatijih alternativaca
Više o

Arctic Monkeys

,

alternativna scena

,

Wampire Weekend

,

izgorjelo skladište

Među CD-ovima i pločama koje su u srijedu gorjele u londonskoj četvrti Enfield našla su se i izdanje najpoznatijih imena svjetske alternativne scene poput Wampire Weekend, The National ili Arctic Monkeys. U skladištu koje je zapaljeno tijekom nereda na londonskim ulicama izgorjela je cjelokupna zaliha nosača zvuka tvrtke Pias koja za britansko tržište distribuira izdanja preko 150 neovisnih izdavačkih kuća.

Katastrofa za zajednicu

"Ovo je katastrofa za glazbenu zajednicu", rekla je nakon vijesti o izgorjelom skladištu Alison Wenham, predsjednica Britanske udruge neovisnih izdavača. Na 20.000 četvornih metara skladišta koje je pripadalo Sonyju izgorjela su pored nekoliko milijuna DVD-ova i igrica za PlayStation i već za tržište pripremljena nova izdanja alternativnih izvođača. Da bi se ponovno tiskala tolika količina CD-ova i vinilnih ploča potrebni su mjeseci. Posljedica toga je da će mnoga nova izdanja biti dostupna samo kao mp3 putem downloada. Najnoviji singl grupe Arctic Monkeys "The Hellcat Spangled Shalala" trebao se pojaviti 15. kolovoza na tržištu. No umjesto opipljivog nosača zvuka, fanovi će se morati zadovoljiti mp3-om. I alternativna kantautorica Mara Carlyle je u požaru izgubila cjelokupnu zalihu svoje nove ploče. No ona strahuje da bi ova katastrofa mogla imati mnogo dalekosežnije posljedice.

Fanovi mogu pomoći 

"Stanje je prilično katastrofalno. Razgovarala sam s ljudima koji su u požaru izgubili milijune i to u branši koja baš i ne stoji čvrsto na nogama", kaže Carlyle. Požar koji u petak još uvijek nije bio u potpunosti ugašen, zaista bi mnoge manje izdavače koji već godinama žongliraju na rubu bankrota mogao otjerati u konačnu propast. Jer dok još veći neovisni izdavači poput Rogh Tradea ili Domina posjeduju kakve-takve zalihe koje će im pomoći da prebrode sljedećih nekoliko mjeseci, za većinu "alternativaca" svaki financijski gubitak može značiti i odlazak s tržišta. Pritom su ovi izdavači često najvažnija spona između kreativnih bandova i publike. No u požaru su nestale i zalihe legendarnih izdavačkih kuća poput 4AD ili Beggars Banquet s imenima poput Bauhausa ili Cockteau Twinsa. Tvrtka Pias se nada da će s vlasnikom skladišta Sonyjem uspjeti preko osiguranja doći do nekog oblika obeštećenja.

Sony poručuje da je još prerano za bilo kakve procjene "jer se sa zgarišta još uvijek dimi". Proces bi ionako mogao potrajati mjesecima što je razdoblje koje mnoge manje kuće neće preživjeti. Pias je u međuvremenu otvorio internetsku stranicu na kojoj se fanovi mogu informirati o tomu kako pomoći u preživljavanju svojih omiljenih kuća. Policija je u međuvremenu uhitila trojicu maloljetnika za koje se sumnja da su podmetnuli požar.
Piše: N. Kreizer / DW
13.08.2011. 15:38:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh