« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
SEKSUALNI NAPAD

Britanija odobrila izručenje Assangea Švedskoj

Nakon odluke Vrhovnog suda Assangeovo izručenje Švedskoj moglo bi se teoretski provesti u roku od deset dana ako on ne odluči žaliti se Europskom sudu za ljudska prava

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Švedska

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

,

seksualni napad

Britanski Vrhovni sud dao je u srijedu zeleno svjetlo za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Švedskoj zbog navodnih seksualnih napada, ali su njegovi odvjetnici neočekivano dobili rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za ponovno otvaranje slučaja, javlja Hina.

Pet od sedam sudaca odbacilo je Assangeovu žalbu u kojoj je tvrdio da europski nalog za uhićenje, prema kojem se traži njegovo izručenje, nije važeći. Ranije su dva niža suda također donijela odluka da ga treba izručiti.

Nakon odluke Vrhovnog suda Assangeovo izručenje moglo bi se teoretski provesti u roku od deset dana ako on ne odluči žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Međutim, njegovi odvjetnici su dobili od Vrhovnog suda rok od 14 dana u kojem mogu zatražiti ponovno otvaranje tog slučaja. Svoj su zahtjev opravdali time što se Vrhovni sud poziva na elemente koji nisu bili navedeni tijekom saslušanja.

Julian Assange (40) nije nazočio u srijedu donošenju odluke suda.

Assange i njegovi pristaše strahuju da će nakon izručenja Švedskoj biti poslan u SAD gdje će ga optužiti za objavljivanje nekoliko stotina tisuća američkih povjerljivih diplomatskih dokumenata.

30.05.2012. 13:03:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh