« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
NAPOKON?

Britanija i EU postigle dogovor u Sjevernoj Irskoj

Britanija i Europska unija postigle su dogovor o trgovinskom aranžmanu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita

Napokon dogovor...
Napokon dogovor... (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

Sjeverna Irska

,

Brexit

Britanski premijer Rishi Sunak i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen postigli su dogovor Protokola za Sjevernu Irsku.

Tjednima se spekuliralo o tome može li se postići novi dogovor tri godine nakon Brexita i kako je Rishi Sunak ušao u pregovore s EU-om. Pojedinosti pregovora držane su u strogoj tajnosti, ali bi trebale biti objavljene kasnije danas.

Sunak će iznijeti dogovor svom kabinetu danas poslijepodne, a glasanje zastupnika u Donjem domu ne očekuje se sljedećih dan ili dva, piše Sky News.

Do susreta je došlo nakon sve glasnijih nagađanja da bi dogovor uskoro mogao biti objavljen, što je potaknuto i izjavom zamjenika premijera Dominica Raaba da su Britanija i EU nadomak postizanja sporazuma.

Protokol, koji je potpisao bivši britanski premijer Boris Johnson 2020. godine, osmišljen je kako bi se spriječila tvrda granica s Irskom, članicom EU-a, nakon Brexita, tako što bi se Sjeverna Irska učinkovito zadržala na jedinstvenom tržištu EU-a.

No sporazum je razbjesnio probritanske unioniste zbog nastalih trgovinskih prepreka između Sjeverne Irske pod britanskom upravom i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Tako je Sjevernoirski protokol postao glavni razlog napetosti između Londona i Bruxellesa, tri godine nakon Brexita. Protokol je dogovoren između Londona i Bruxellesa u okviru njihova ugovora o razlazu kako bi odgovorio na osjetljivo pitanje granice između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije i Republike Irske, članice EU. Zamišljen je da ispuni dvostruki cilj, da zaštiti cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta i da izbjegne kopnenu granicu koja bi mogla narušiti mir postignut 1998.

No Velika Britanija je odlučila donijeti zakon i jednostrano izmijeniti carinske odredbe teksta, što je bio povod spora s EU-om i dovelo do početka novih pregovora tijekom 2022.

01.03.2023. 12:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh