« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NOVAC S NEBA

Britanci transportirali 40 tona novca Libiji

280 milijuna libijskih dinara, oko 234 milijuna dolara, dio je paketa od 1,5 milijardi dolara koje je London u ožujku zamrznuo nakon što je libijska vlada počela krvavi obračun s prosvjednicima

Fotografija vijesti
Više o

Moamer Gadafi

,

rat u Libiji

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Kako bi pomogli novoj libijskoj vlasti da napuni ispražnjene bankomate i osigura plaće javnim službenicima, britanski Royal Air Force prevezao je više od 40 tona tek tiskanih novčanica u ovu ratom opustošenu zemlju, piše Hina.

Oko 280 milijuna libijskih dinara, što odgovara 234 milijuna dolara, dio je paketa od 1,5 milijardi dolara koji je Gadafi naručio od britanske tiskare novca De La Rue Plc, a koje je London u ožujku zamrznuo nakon što je libijska vlada počela krvavi obračun s prosvjednicima.

Sada, kada su snage Nacionalnog prijelaznog vijeća svrgnule Gadafijev režim, Britanija je odobrila slanje novca. Ostatak narudžbe bit će dostavljen vrlo brzo, priopćio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Nedostaje nam gotovine", rekao je guverner libijske narodne banke Gasem Azzouz dok je čekao specijalni teret u zračnoj luci u Bengaziju u srijedu poslije ponoći.

Dodao je da javni službenici već dugo nisu primili plaću i da brojni Libijci čuvaju novac "u čarapama" jer nemaju povjerenje u bankovni sustav.

Prema tečaju od 1,9 libijskih dinara za jedan američki dolar, 280 milijuna dinara vrijedilo bi oko 234 milijuna dolara, no vjerojatnije je da na "crnoj burzi" u Bengaziju ne vrijedi više od 200 milijuna dolara.

01.09.2011. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh