« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
SVE ZBOG GLASOVA

Britanci se ispričali zbog svog imperjalističkog zlodjela

Cameron je u srijedu postao prvi britanski premijer na dužnosti koji je izrazio žaljenje zbog masakra iz doba kolonijalizma

Fotografija vijesti
Više o

Velika Britanija

,

Indija

,

ghandi

,

David Cameron

Lijepa gesta kojojm je David Cameron postao prvi premijer koji se ispričao ipak nije samo znak njegovog dobrog odgoja već je to želja da se svidi zavidnoj količini od 1.5 milijuna glasača indijskog porijekla na britanskim izborima.

Otac indijskog pokreta neovisnosti Mahatma Gandhi rekao je da je masakr u Amritsaru, u Indiji poznat kao Jallianwala Bagh, potresao temelje Britanskog Carstva. Skupina britanskih vojnika otvorila je 13. travnja 1919. godine vatru na nenaoružanu gomilu bez upozorenja u tom sjevernom indijskom gradu nakon razdoblja nemira i pritom hladnokrvno ubila stotine ljudi.

Iako se Cameron, koji boravi u povijesnom posjetu Amritsaru, nije ispričao za masakr, jasno je pokazao da tu epizodu smatra mrljom na prošlosti Velike Britanije.

Odjeven u tamno odijelo, Cameron je položio vijenac na spomenik stradalima u masakru.

'Ovo je vrlo sramotan događaj u britanskoj povijesti, za koji je Winston Churchill s pravom rekao da je 'monstruozan'', napisao je Cameron u knjizi posjetitelja.

Prije posjeta Cameron je izjavio da postoje povijesne veze između dviju zemalja 'i dobre i loše'.
'U Amritsaru želim iskoristiti prigodu da odam počast' žrtvama masakra, rekao je Cameron uoči posjeta.

U britanskom izvješću o zločinu u to vrijeme objavljeno je da je ubijeno 379, a ranjeno 1200 ljudi. Međutim, odvojena istraga je utvrdila da je ubijeno oko tisuću ljudi.

20.02.2013. 13:42:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh