« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TOBLERONE LETJELICA

Britanci objavili nove dokumente o NLO-ima

Neke letjelice ostavljale su čudnu tvar iza sebe, RAF nije uspio identificiati ni jedan nepoznati objekt, a NLO-e su viđali i ribari Sjevernoga mora

Britanci objavili nove dokumente o NLO-ima
Britanci objavili nove dokumente o NLO-ima (National Archives)
Više o

Velika Britanija

,

NLO

,

UFO

,

tajni dokumenti

,

nacionalni arhiv

Britansko Ministarstvo obrane i Nacionalni arhiv u četvrtak su široj javnosti objavili petu kolekciju tajnih dokumenata i zapisa o neidentificiranim letećim objektima. Radi se o najvećoj skupini dokumentacije te vrste koja se sastoji od preko 6,000 stranica materijala prikupljenog u periodu između 1994. i 2000. godine.

Između ostalog, u dokumentima se spominje događaj iz ožujka 1997. kada je jedan čovjek iz Birminghama u Engleskoj navodno ugledao NLO. Prema izvješću, muškarac se vraćao kući s posla u 4 ujutro kad je ugledao leteći objekt trokutastoga oblika i plave boje kako lebdi iznad vrta njegove kuće. Objekt je navodno bio nečujan, ali su psi uznemireni njegovom prisutnošću neprestano lajali. Tri minute kasnije nestao je s lica mjesta ostavljajući na obližnjim stablima svilenkasto-bijelu tvar. Muškarac je uzorak te tvari spremio u staklenku kojoj se poslije gubi svaki trag.

U drugom dokumentu iz siječnja 1997. govori se o muškarcu koji se vozio jugom Walesa jedne noći kad je ugledao čudnovatu svijetlost koja se kretala prema njemu. Mobitel je u tom trenutku prestao funkcionirati, kao i radio u automobilu. Muškarac je izašao iz automobila kad ga je ta svjetlost obasjala. Nedugo nakon toga vratio se u automobil. Tad su počele mučnine da bi sve kulminiralo kožnim osipom zbog kojega je završio kod liječnika. Automobil je ostao prekriven prašinom i blatom, navodi izvješće.

Ta 1997. bila je prepuna sličnih događaja. U kolovozu iste godine neobičnim događajima svjedočila je i jedna skupina ljudi. Petorica ribara na Sjevernom su moru primijetila blještavi leteći objekt okruglog oblika kako lebdi na nebu. Vidljiv je bio i golim okom, ali su ga pogledali i dalekozorima. Pratili su taj NLO na radaru nekoliko trenutaka kad je iznenada nestao s monitora.

Nadalje, policija iz Bostona u Engleskoj kao i iz Skegnessa - oba mjesta su na istočnoj obali - snimili su NLO video kamerom u sito vrijeme kad su Kraljevske zračne snage (RAF) detektirale nešto nepoznato na radarima. Ovaj događaj se zbio 1996. Policajci su prijavili viđenje „neobične rotirajuće crvene, zelene, plave i bijele svjetlosti na nebu", stoji u izvješću. Jedan brod u blizini također je primijetio istu pojavu.

Inače, objavom dokumenata naglašava se drastičnost u promjenama oblika prijavljenih NLO-a: s vremenom se izvješća mijenjaju. Tijekom 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća NLO-i su imali okrugao, tanjurast oblik dok se u novije doba govori o trokutastim , piramidalnim, velikim oštrim letjelicama.

To se objašnjava utjecajem televizije. U filmovima i serijama često se prikazuju letjelice američke flote koje su upravo oštrih linija pa stručnjaci smatraju da se radi o vizualnim utjecajima.

Jedan od najzanimljivijih slučajeva je onaj iz Annadalea u Škotskoj. Godine 1994. prijavljena su viđenja letjelice u obliku Toblerone čokolade (čokolada je dugačka, sastavljena od trokutastih komada i proizvodi se u Švicarskoj). U dokumentim ase čak prikazuje i skica NLO-a: bio je dug desetak metara i širok oko 6 metara. Lebdio je na visini od tri metra čak 40 minuta.

Također postoje dokumenti o bliskim susretima u zraku. Godine 1995. Boeing 737 British Airwaysa mimoišao se s NLO-om prilikom spuštanja na manchesterski aerodrom. I piloti i putnici su vidjeli objekt a službe na zemlji ga nisu uspjele identificirati. Iz RAF-a su potvrdili da nisu imali nikakve aktivnosti u tom području u dano vrijeme.

18.02.2010. 12:10:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh