« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
KUĆNI SPA

Briga o stopalima - počastite ih kupkom i maskom za revitalizaciju

Prvo pravilo brige o stopalim je sljedeće - redovito ih perite i još bolje osušite

Njegujte svoja stopala
Njegujte svoja stopala (Shutterstock)
Više o

njega

,

stopala

,

kupke

Gljivice i bakterije brzo napreduju u vlažnim područjima, no to što je ljeto ne bi vas smjelo zavarati. Dijelovi između prstiju na stopalima nerijetko su najčešće izloženi znoju i vlazi koji mogu pogodovati ovim nametnicima. A svi znamo što to znači - neugodan miris, svrbež, iritacija, oštećena koža. Najvažnije je, dakle, redovito prati noge i još važnije dobro ih posušiti. Dijabetičari trebaju posebnu  brigu voditi o stopalima jer njima treba više vremena da rane i oštećenja zacijele. Nadalje, treba se čuvati i virusnih bradavica koje su česta pojava kod ljudi koji bosi hodaju po vlažnim površinama - bazeni, kupaonice...

Kako se ona brinuti o stopalima? Kao što smo već rekli - treba ih dobro oprati i jako dobro osušiti, naročito između prstiju. Evo što još treba uzeti u obzir:

  • Ne nosite zatvorenu obuću tijekom ljeta po vlažnim površinama -ako voda dospije u njih, teže će izaći, a to će dobro doći gljivicama i bakterijama.
  • Ne nanosite hidratantnu kremu između prstiju na stopalima.
  • Slobodno koristite protugljivični i protubakterijski puder ujutro i protugljivičnu kremu po noći
  • Redovito skraćujte nokte na prstima stopala kako biste smanjili nakupljanje prljavštine

 

Međutim, to nije sve. Zašto ne biste stopalima pružili poseban tretman kako bi bila lijepa i zdrava? Najbolji način za to su kupke.

Obična kupka

Namočite stopala u vodi u koju ste dodali morsku sol. Sastružite mrtve stanice kamenom plavcem. Na stopalima se koža vrlo brzo obnavlja pa je dobro često skidati mrtve stanice.  Masirajte stopala uz pomoć vazelina dva do tri puta tjedno - kasnije stavite na njih pamučne čarape i pustite da upiju vlagu.

Kupka s paprenom metvicom

Potrebna vam je topla voda, eterično ulje paprene metvice (nane), par kapi eukaliptusova ulja i limunova eteričnog ulja. Napunite plastičnu posudu (dovoljno veliku da vam stopala stanu u nju) toplom vodom toliko da vam prekriva stopala i gležnjeve: stavite po tri kapljice ulja metvice i jednu kap ostalih ulja. Namačite koliko vas je volja. Kasnije dobro osušite i obrišite ručnikom.

Ružina kupka za stopala

Mineralna kupka od ruže, eterično ulje ruže, peeling od grožđa, ultrabogata krema od ruže, peeling od ruže -sve to vam je potrebno, sve to možete nabaviti u malo boljim ili specijaliziranim ljekarnama i drogerijama.

Pripremite kupku uz pomoć tri žlice kupke od ruže: namačite noge pet do sedam minuta. Uklonite lak, odrežite nokte, isturpijajte ih i započnite eksfolijaciju. Navlažite stopala, upotrijebiti peeling od ruže i masirajte stopala od gležnja prema prstima. Skinite što je više moguće mrtvih stanica. Započnite stavljati 'masku'.

Pomiješajte jednu žlicu peelinga od grožđa s jednom žlicom eteričnog ulja ruže u mlakoj vodi sve dok ne dobijete kremastu smjesu. Nanesite na stopala, naročito na pete i jastučiće pod prstima.

Umotajte stopala u topao, vlažan ručnik ili palstičnu vrećicu i ostavite masku sedam minuta na nogama. Obrišite sadržaj sa stopala, isperite ih i namažite kremom od ruže. Posušite stopala, očistite nokte i lakirajte ih.

02.07.2011. 23:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh