« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
ANALIZA

Brexit: Unatoč optimizmu, propast pregovora je moguć

„Punom parom“ u pregovore za „najbolji mogući deal“: novi britanski Brexit ministar prilikom svog prvog posjeta Bruxellesu odiše optimizmom. No i jedna i druga strana se priprema na “plan B”

Nije se lako dogovoriti
Nije se lako dogovoriti (Arhiva)
Više o

pregovori

,

Brexit

Dominic Raab, novi britanski ministar zadužen za Brexit je Bruxellesu najavio da će europskog partnera upoznati s dugoročnim planovima svoje vlade o odnosima s Europskom unijom. Osim toga, kako je najavio, želi ubrzati tempo u procesu izlaska Velike Britanije iz EU-a. Raab je postao ministar nakon što je njegov prethodnik David Davis nakon što je odbacio plan svoje šefice Therese May o Brexitu.

Sporna točka - Irska

I Raabov EU pregovarački partner, Michael Barnier, je naglasio kako je sada primarni cilj „pronalazak kompromisa" ali je istodobno naglasio kako „još ništa nije riješeno". I dalje najspornije pitanje ostaje pitanje Irske, tj. granice između Republike Irske i Sjeverne Irske koja se nalazi u sklopu Velike Britanije. Nakon Brexita bi ovo postala vanjska granica EU-a i kao takva granica na koju bi trebale biti uvedene kontrole. No strahuje se da bi granice mogle ponovno rasplamsati stare napetosti između katoličkog juga i protestantskog sjevera. Zato obje strane teže izbjegavanju graničnih kontrola. No treba pronaći načina kako unatoč tomu uspostaviti i organizirati carinske kontrole.

Nove napetosti u Sjevernoj Irskoj zbog Brexita

Zbog ovog ali i mnogih drugih nerazjašnjenih pitanja u svezi s Brexitom, obje strane se pripremaju i na propast pregovora. Europska komisija je već upozorila predstavnike državnih institucija ali i gospodarstva da se priprema i na mogući „tvrdi Brexit" tj. raskid veza bez pripremljenih novih pravila. Tada bi u vodu palo i do kraja 2020. predviđeno prijelazno razdoblje posljedica čega bi bilo trenutno uvođenje carinskih kontrola. I kilometarski redovi na ulazu u Veliku Britaniju. Problematično za gospodarstvo pogotovo za one poduzetnike koji ovise o brzom i nesmetanom prometu robe između otoka i kontinenta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) zabrinut

I MMF upozorava na moguće gospodarske posljedice „tvrdog" Brexita. Bruto domaći proizvod za EU bi u slučaju izlaska Velike Britanije bez definiranog dogovora, pao za 1,5 posto. Brexit po želji britanske premijerka May, dakle s sporazumom o slobodnoj trgovini za industrijsku robu, bi, prema MMF-u, BDP smanjio za samo 0,8 posto.

No službeni vozni red Brexita britanske premijerke je unutar Velike Britanije izuzetno sporan. Tvrdolinijaši premijerki zamjeraju da Europskoj uniji izlazi previše u susret. Njezin plan, kako kaže jedan od vođa ove skupine, donedavni ministar vanjskih poslova Boris Johnson,, od Velike Britanije čini „gospodarskog vazala Europske unije". Ministarsko vijeće EU-a danas raspravlja o novim prijedlozima iz Londona. Jedno je sigurno: Velika Britanija će 29. ožujka 2019. napustiti Europsku uniju. No ugovor o Brexitu mora biti gotovo do listopada kako bi ga na vrijeme mogli ratificirati EU i britanski parlament. A vremena je sve manje.

21.07.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh