Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2018. 08:01:00
ANALIZA

Brexit: Unatoč optimizmu, propast pregovora je moguć

„Punom parom“ u pregovore za „najbolji mogući deal“: novi britanski Brexit ministar prilikom svog prvog posjeta Bruxellesu odiše optimizmom. No i jedna i druga strana se priprema na “plan B”

Nije se lako dogovoriti
Nije se lako dogovoriti (Arhiva)

Dominic Raab, novi britanski ministar zadužen za Brexit je Bruxellesu najavio da će europskog partnera upoznati s dugoročnim planovima svoje vlade o odnosima s Europskom unijom. Osim toga, kako je najavio, želi ubrzati tempo u procesu izlaska Velike Britanije iz EU-a. Raab je postao ministar nakon što je njegov prethodnik David Davis nakon što je odbacio plan svoje šefice Therese May o Brexitu.

Sporna točka - Irska

I Raabov EU pregovarački partner, Michael Barnier, je naglasio kako je sada primarni cilj „pronalazak kompromisa" ali je istodobno naglasio kako „još ništa nije riješeno". I dalje najspornije pitanje ostaje pitanje Irske, tj. granice između Republike Irske i Sjeverne Irske koja se nalazi u sklopu Velike Britanije. Nakon Brexita bi ovo postala vanjska granica EU-a i kao takva granica na koju bi trebale biti uvedene kontrole. No strahuje se da bi granice mogle ponovno rasplamsati stare napetosti između katoličkog juga i protestantskog sjevera. Zato obje strane teže izbjegavanju graničnih kontrola. No treba pronaći načina kako unatoč tomu uspostaviti i organizirati carinske kontrole.

Nove napetosti u Sjevernoj Irskoj zbog Brexita

Zbog ovog ali i mnogih drugih nerazjašnjenih pitanja u svezi s Brexitom, obje strane se pripremaju i na propast pregovora. Europska komisija je već upozorila predstavnike državnih institucija ali i gospodarstva da se priprema i na mogući „tvrdi Brexit" tj. raskid veza bez pripremljenih novih pravila. Tada bi u vodu palo i do kraja 2020. predviđeno prijelazno razdoblje posljedica čega bi bilo trenutno uvođenje carinskih kontrola. I kilometarski redovi na ulazu u Veliku Britaniju. Problematično za gospodarstvo pogotovo za one poduzetnike koji ovise o brzom i nesmetanom prometu robe između otoka i kontinenta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) zabrinut

I MMF upozorava na moguće gospodarske posljedice „tvrdog" Brexita. Bruto domaći proizvod za EU bi u slučaju izlaska Velike Britanije bez definiranog dogovora, pao za 1,5 posto. Brexit po želji britanske premijerka May, dakle s sporazumom o slobodnoj trgovini za industrijsku robu, bi, prema MMF-u, BDP smanjio za samo 0,8 posto.

No službeni vozni red Brexita britanske premijerke je unutar Velike Britanije izuzetno sporan. Tvrdolinijaši premijerki zamjeraju da Europskoj uniji izlazi previše u susret. Njezin plan, kako kaže jedan od vođa ove skupine, donedavni ministar vanjskih poslova Boris Johnson,, od Velike Britanije čini „gospodarskog vazala Europske unije". Ministarsko vijeće EU-a danas raspravlja o novim prijedlozima iz Londona. Jedno je sigurno: Velika Britanija će 29. ožujka 2019. napustiti Europsku uniju. No ugovor o Brexitu mora biti gotovo do listopada kako bi ga na vrijeme mogli ratificirati EU i britanski parlament. A vremena je sve manje.

21.07.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/brexit-unatoc-optimizmu-propast-pregovora-je-moguc/113334/