« Svijet
objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana
JOŠ MALO...

Brexit dogovor treba i potvrditi

EU i Britanija postigle sporazum, sad ga trebaju potvrditi parlamenti

Još treba potvrditi dogovor
Još treba potvrditi dogovor (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

Brexit

Britanski parlament ima tek nekoliko dana da prouči i donese zakone potrebne za provedbu sporazuma prije roka 31. prosinca. Zasjedat će 30. prosinca. 

Hoće li parlament prihvatiti sporazum?

Oporbena Laburistička stranka potvrdila je da će podržati sporazum, što znači da je osigurana potrebna većina u donjem domu parlamenta. Čelnik Laburista Keir Starmer rekao je da, unatoč tome što je dogovor "tanak", i dalje bolji nego da ga nema. 

Iako bi u Johnsonovoj stranci moglo biti tvrdih zagovornika brexita, koji će glasati protiv sporazuma jer on ne predstavlja "čisti" izlazak iz EU-a kakav su priželjkivali, njih neće biti dovoljno da ugroze vladin dogovor. 

Gornji dom parlamenta ga ne bi trebao blokirati. 

Što će zastupnici podržati?

Zastupnici će vjerojatno biti nezadovoljni jer se od njih očekuje da u kratkom roku donesu potrebne zakone. Obično značajni zakoni mjesecima prolaze kroz parlament i uključuju detaljna čitanja i reviziju. 

Dvije strane postigle su sporazum tek tjedan dana prije potpunog izlaska Britanije iz jednog od najmoćnijih trgovinskih blokova, u svom najvećem vanjskopolitičkom zaokretu od kraja carstva.

Trgovinski sporazum EU-a i Britanije trebaju odobriti i Europski parlament te 27 članica bloka. Izaslanici članica EU-a sastat će se 25. prosinca i početi proučavati postignuti dogovor. 

"Europski parlament detaljno će proučiti trgovinski sporazum prije nego što odluči hoće li ga prihvatiti u novoj godini", priopćio je predsjednik EP-a David Sassoli. 

Sassoli je rekao da je parlament tijekom pregovora usko surađivao s europskim pregovaračem za brexit Michelom Barnierom, ali da odobrenje parlamenta nije zajamčeno. 

"Ako Europski parlament odluči prihvatiti sporazum, on će pomno nadzirati njegovu implementaciju", dodao je Sassoli. 

Lideri političkih skupina u parlamentu sastat će se 28. prosinca i razgovarati o ishodu pregovoru EU-a i Britanije, napisao je glasnogovornik na Twitteru. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen i Barnier pozvani su na taj sastanak. 

"Zatvaramo beskrajnu sagu o brexitu, ali nismo još tamo. Europski parlament uzet će si vremena prije nego što konačno odobri tekst", objavio je na Twitteru Manfred Weber, šef europskih pučana, najvećeg zastupničkog kluba u EP-u. 

26.12.2020. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh