« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
OKLAHOMA REVISITED

Breivik planirao napad s bombom od jedne tone

Po uzoru na napad u Oklahoma Cityju, Breivik je na svojoj farmi radio bombu težu od jedne tone, cilj i dalje nepoznat

Breivik je imao i ambicioznije planove
Više o

bomba

,

Anders Breivik

,

Oklahoma City

Norveški terorist Anders Behring Breivik, koji je u dvama napadima u Norveškoj usmrtio 77 osoba, pripremao je i drugu bombu težu od jedne tone, izvijestio je u srijedu državni radio NRK pozivajući se na informacije ministarstva obrane, a prenosi Hina.

32-godišnji Breivik pojavit će se pred sudom drugi put nakon uhićenja, kako bi mu se produljila kazna potpune zatvorske izolacije za još četiri tjedna, pošto je već četiri tjedna proveo u potpunoj izolaciji.

Breivik je 22. srpnja detonirao automobil-bombu u središtu Osla, pri čemu je smrtno stradalo osam ljudi, a potom je u kampu za mlade na otoku Utoyi u blizini Osla iz vatrenog oružja ubio još 69 ljudi, uglavnom tinejdžera.

Bomba koja je potom pronađena na jednoj farmi težila je između jedne i jedne i pol tone, izvijestio je državni radio NRK pozivajući se na informacije ministarstva obrane. Procjenjuje se da je bomba koja je eksplodirala u središtu Osla težila oko 950 kg. France presse prenosi kako norveška policija nije bila dostupna za komentar.

Krajem srpnja policija je izvijestila da je na farmi, od Osla udaljenoj oko 140 km pronašla i uništila eksploziv, ne navevši količinu ni stanje eksploziva. Breivik je napade planirao godinama. France presse prenosi kako je unajmio farmu na nekoliko tjedana, navodno kako bi uzgajao povrće, no vjerojatnije kako bi mogao prikupljati gnojivo ne izazivajući sumnju. Poznat je podatak prema kojemu je početkom svibnja na farmu isporučeno šest tona gnojiva koje se može upotrijebiti za izradu eksplozivne mješavine.

18.08.2011. 10:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh