« Sport
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
OI 2016.

Brazilski predsjednik plakao od sreće

Luiz Inacio Lula da Silva kaže da je Rio dobio Olimpijske igre jer je imao srce i dušu

(Getty Images)
Više o

Rio de Janeiro

,

Olimpijske igre

,

Brazil

,

Luiz Inacio Lula da Silva

,

ljetne olimpijske igre

,

Olimpijske igre 2016.

Nakon što je Rio de Janeiro izabran za domaćina ljetnih Olimpijskih igara 2016., predsjednik da Silva rekao je: "Evo sada mi je potekla suza, jer za vrijeme predstavljanja naše kandidature nisam smio plakati. Ovo je za mene bio emocionalno najuzbudljiviji dan u mom životu i na kraju pretvorio se u blagdan. Ovo je trebalo doživjeti, čak i da smo izgubili za mene bi ovo bilo nevjerojatno iskustvo, doista je posebna stvar kad izađete na pozornicu i predstavljate svoju državu. Barack Obama je bio u Kopenhagenu, ali Bog je htio da mi pobijedimo. Rio je pobijedio jer je imao srce i dušu", izjavio je uzbuđeni Luiz Inacio Lula da Silva.

Jedan od najvećih kandidata američki Chicago ispao je već u prvom krugu, a u drugoj rundi glasovanja ispao je Tokio, pa su u veliko finale ušli Rio de Janeiro i Madrid.

Kandidaturi Chicaga nije pomogao niti dolazak američkog predsjednika Baracka Obame i njegove supruge Michelle u Kopenhagen. Obama je održao govor na završnoj prezentaciji Chicaga u Bella Convention Centru u Kopenhagenu, a potom se vratio u Washington. Dio analitičara smatra kako je njegov povratak u SAD prije samog glasovanja bio znak da će Chicago biti među gubitnicima.

U američkom taboru su najviše strahovali od glasovanja u prvom krugu i da su preživjeli prvi krug vjerojatno bi bili u završnici sa Rio de Janeirom. U prvom krugu najviše je dobio Madrid, 28 glasova. Iza njega su bili Rio de Janeiro (26), Tokio (22) i Chicago (18). Već u drugom krugu Rio de Janeiro je stvorio značajnu prednost, Rio je dobio 46 glasova, a slijedili su Madrid sa 29 i Tokio sa 20 glasova.

U završnom krugu Rio je uvjerljivo pobijedio sa 66 glasova, a Madrid je dobio 32.

Pobjedu Rio de Janeira, uz ples i glazbu, dočekalo je oko 50 tisuća ljudi na poznatoj plaži Copacabana.

Oko šest tisuća stanovnika Madrida okupilo se na središnjem trgu Plaza de Oriente, ali nisu doživjeli "fiestu". (hina/metro-portal)

02.10.2009. 21:37:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh