« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
LUIZ INACIO LULA DA SILVA:

Brazil ne želi tjerati Iran pred zid

Treba postupiti tako da Iran nastavi pregovarati, izjavio je brazilski predsjednik prije susreta s američkom državnom tajnicom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Brazil

,

Luiz Inacio Lula da Silva

,

iranski nuklearni program

,

Iran sankcije

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u srijedu se, prije sastanka s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, usprotivio sankcijama protiv Teherana zbog njegova nuklearnog programa i rekao da "nije razborito tjerati Iran pred zid".

"Brazilsko stajalište o Bliskom istoku je jasno. Brazil razumije da je moguće poći drugim putem", rekao je Lula novinarima i dodao da "nije razborito tjerati Iran pred zid". "Treba postupiti tako da Iran nastavi pregovarati", rekao je Lula.

Dodao je da želi za Iran isto što i za Brazil, tj. razvoj nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe. "Ako se Iran s time slaže, Brazil ga podupire", objasnio je Lula i dodao: "Ako Iran želi ići dalje od onoga što dopušta naš ustav koji zabranjuje vojnu uporabu nuklearne tehnologije, mi to nećemo odobriti."

Clinton je u srijedu počela razgovore na visokoj razini u Brazilu kako bi uvjerila Lulinu vladu da podupre prijedlog sankcija Iranu u Vijeću sigurnosti UN-a.

Brazil se protivi sankcijama i zauzima se za pregovore u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). (hina/metro-portal)

03.03.2010. 20:09:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh