« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GLADNE KOKOŠI

Branitelji "Poljoprerade" Josipoviću vraćaju odličja

VIDEO - Radnici-branitelji Poljoprerade će predsjedniku vratiti odličja zbog nezadovoljstva radom državnih institucija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)
Više o

Ivo Josipović

,

Poljoprerada

,

Kruno Grlević

,

piton zmija

,

izglasavanje nepovjerenja

Dvadesetak branitelja, radnika tvornice stočne hrane "Poljoprerada" krenulo je jutros sa zagrebačkog Britanskog trga prema Pantovčaku, kako bi predsjedniku Ivi Josipoviću, kao vrhovnom zapovjedniku, vratili svoja odličja iz Domovinskog rata, nezadovoljni što ne primaju plaće već tri mjeseca.

Odličja vraćaju jer su nezadovoljni i radom državnih institucija koje su, istaknuli su, dopustile da radnici te tvornice, kojih je oko stotinu, ne dobiju plaće za siječanj, veljaču i ožujak, a doprinosi im nisu plaćeni zadnje dvije godine.

"Ne tražimo beneficije, samo normalne uvjete za život, a što sve ovo duže traje, to nam je teže. Ne želimo završiti na stranicama crne kronike", rekao je Zdenko Kornet, jedan od branitelja.

Uz vlasnike tvornice, najvećim krivcem branitelji smatraju Vladu koja je dopustila zakone što su omogućili vlasnicima tvornice da se zadužuju i dovedu tvrtku u sadašnje stanje.

"Silosi su prazni, kokoši su gladne", rekao je Kornet, pozvavši nadležne institucije da dođu u tvornicu i "rade svoj posao".

Ukoliko se nakon današnjeg prosvjeda ništa ne dogodi, Kornet je najavio da bi branitelji mogli početi sa štrajkom glađu ili blokadom pruge Zagreb-Karlovac.

Ivan Kompes, jedan od radnika, rekao je da se borio kako bi svi živjeli bolje, a da mu se to nikako ne vraća. "Ne vidim budućnost za sebe, niti način da počnem vjerovati da će biti bolje", istaknuo je.

U tvornici stočne hrane "Poljoprerada" u Hrvatskom Leskovcu radnici štrajkaju već mjesec dana, a poslodavac im je jučer, uz pomoć 50-tak zaštitara, spriječio ulazak u pogon. Uprava, među ostalim, želi otpustiti 40 radnika kao tehnološki višak.

Pismo premijerki Kosor

Sindikat poljoprivrede uputio je danas premijerki Kosor pismo u kojem od nje traži da zaustavi agoniju radnika Poljoprerade.

Poljoprerada proizvodi stočnu hranu i konzumna jaja, u pretežnom je vlasništvu petero dioničara, a 20 posto od ukupno 103 zaposlenih su branitelji iz Domovinskog rata, kaže se u pismu.

Uprava Poljoprerade radnicima nije isplatila plaće za siječanj, veljaču i ožujak ove godine a već dvije godine nisu plaćeni doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, što ukupno iznosi deset milijuna kuna duga prema državi.

Zbog takve protuzakonite poslovne politike Uprave i vlasnika radnici Poljoprerade već mjesec dana štrajkaju, iako su cijelo vrijeme izražavali spremnost na kompromis i prekid štrajka pod uvjetom da vlasnici ispune minimum zahtjeva i počnu redovito isplaćivati plaće, ističe sindikat.

Zbog nemogućnosti da se nastali spor riješi dogovorom, radnici su 1. travnja Trgovačkom sudu u Zagrebu uputili zahtjev za pokretanje stečaja s ciljem nastavka poslovanja i očuvanja što većeg broja radnih mjesta.

Budući da je dovedena u pitanje materijalna egzistencija radnika Poljoprerade i njihovih obitelji, jer doslovno nemaju novaca za kupnju osnovnih prehrambenih proizvoda, sindikat moli predsjednicu Vlade da pokrene postupak davanja bilo kakve materijalne pomoći radnicima.

Sindikat premijerku također upozorava da vlasnici Poljoprerade užurbano rasprodaju dijelove poduzeća, što je suprotno propisima i što može stvoriti dodatne probleme radnicima, vlasnicima, ali i državi, bez obzira na način na koji će konačno biti riješen problem Poljoprerade. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 11:08:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh