« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ODLUČNI U NAMJERAMA

Branitelji najavili novi prosvjed ako se nastavi njihov progon

Ako se ne obustavi progon hrvatskih branitelja udruge proizašle iz Domovinskog rata za mjesec dana organizirat će novi prosvjed

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Thompson

,

branitelji

,

Trg bana Jelačića

Poručio je to na kraju dvosatnog skupa na Trgu bana Jelačića bivši zapovjednik specijalne policije Željko Sačić, prenosi Hina. Tijekom njegova govora grupa od stotinjak prosvjednika organizirana preko facebooka sukobila se kod Krvavog mosta s policijom, nakon čega su se iz Radićeve ulice sjurili prema središnjem gradskom trgu. Organizatori su s govornice prosvjednike pozvali da se ne sukobljavaju s policijom, a policiju da "ne tuče hrvatsku djecu". Sukob s policijom pokušao je smiriti i Branko Borković, legandarni zapovjednik Vukovara.

Nešto iza 15 sati, kada je objavljeno da je skup i službeno završen, prosvjednici su se počeli razilaziti, kao i dio mlađih prosvjednika koji su se sukobili s policijom. Poput desetak drugih govornika Sačić je pred oko petnaest tisuća prosvjednika iznio brojne kritike političarima na vlasti, nazvavši ih "judinim sinovima koji su izdali snove hrvatskih branitelja".

"Postavili su nas da moramo birati između Europske unije i Purde, a stav hrvatskih branitelja više je nego jasan. Neka znaju svi u Hrvatskoj i izvan nje, svi mi bi uvijek izabrali Purdu", poručio je Sačić.

Prosvjed na Trgu bana Jelačića počeo je nešto iza 13 sati državnom himnom i minutom šutnje za poginule branitelje. Tražeći slobodu za Tihomira Purdu i tristotinjak ostalih zatočenih branitelja, prosvjednici su zviždali na svaki spomen imena predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Republike Ive Josipovića. Vladajuće su nazivali izdajicama, komunistima, sljedbenicima Josipa Broza Tita i neprijateljima Hrvatske.

Predstavnik organizatora, Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996 Vjekoslav Magaš kazao je da se, osim za branitelje država mora bolje pobrinuti i za radnike te seljake, koji su također "opljačkani i obespravljeni". Ističući da se branitelji nisu borili za ovakvu Hrvatsku političarima "na brdu iza" je poručio da trebaju "drhtati zbog izdaje", ali i zbog svojih propusta i nesposobnosti.

"Nismo se borili da nas progone kao zvijeri, da naši radnici i seljaci ne mogu pošteno živjeti, dok u Saboru sjede oni koji nisu željeli Hrvatsku", poručio je Mario Slaviček, glasnogovornik Udruge hrvatskih branitelja 1990-1996. Posebne pozdravne ovacije prosvjednici su uputili pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koji je izveo nekoliko svojih pjesama te vukovarskom branitelju Petru Janjiću Tromblonu koji je optužen zajedno s Purdom.


26.02.2011. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh