« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PJESNIČKE NAGRADE

Branimir Bošnjak dobitnik Goranova vijenca

Nagrade će biti uručene na otvorenju 46. Goranova proljeća 21. ožujka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Nobilo/CROPIX)
Više o

Goranov vijenac

,

Goranovo proljeće

,

Branimir Bošnjak

,

Ivan Goran Kovačić

,

Lukovdol

,

pjesnici

Pjesnik Branimir Bošnjak dobitnik je nagrade "Goranov vijenac" za ukupan prinos pjesničkoj umjetnosti, a nagrade "Goran" za mlade pjesnike Irma Velić za rukopis "Iza tuge", izvijestilo je danas Studentsko kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić".

Nagrade će im biti uručene 21. ožujka u Lukovdolu, na svečanosti otvorenja 46. "Goranova proljeća". Program te pjesničke manifestacije zatim će se nastaviti na Hvaru i u Zagrebu.

Od prve zbirke pjesama, "Sve što nam prilazi" iz 1969. do najnovije "Svrhe malih stvari" iz 2008., te od prve knjige eseja "Pisanje i moć" iz 1977. do najnovije "Žanrovske prakse hrvatske proze" iz 2007., Branimir Bošnjak je u istinskom smislu predstavnik svoje "pitanjaške" grupacije, okupljene oko časopisa "Pitanja", stoji u obrazloženju nagrade "Goranov vijenac" za 2009. godinu.

Knjiga Irme Velić opisana je u obrazloženju kao "neposredno posezanje u umjetnost prošlih vremena, sa svim signalima vremena u kojemu se pojavljuje", no u smislu sentimentalizma i propitivanja odnosa spram drugog, ona je ocijenjena i kao "u mnogo čemu amoderna, čak antimoderna".

O dobitniku nagrade "Goranov vijenac" odlučivala je prosudbena komisija (Miloš Đurđević, Zvonko Kovač, Miroslav Mićanović, Cvjetko Milanja i Ivica Prtenjača), a o dobitnici nagrade "Goran" za mlade pjesnike, između 54 rukopisa prijavljenih na natječaju, prosudbena komisija u kojoj su bili Branko Čegec, Branislav Oblučar i Delimir Rešicki. (hina/metro-portal)

19.02.2009. 14:44:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh