« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KOSOR:

Brammertz prepoznao hrvatske napore u suradnji s Haagom

Pitanje nestanka važnih dokumenata iz operacije 'Oluja' i dalje je neriješeno, zamjera glavni haaški tužitelj

kosor brammertz
kosor brammertz (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Mladen Markač

,

Ante Gotovina

,

Haaški sud

,

Jadranka Kosor

,

Ivan Čermak

,

Oluja 1995.

,

Serge Brammertz

,

topnički dnevnici

,

grad Condom

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Moskvi da je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz u najnovijem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a prepoznao napore koje Hrvatska čini dodajući da će posebna radna skupina nastaviti potragu za topničkim dnevnicima iz Oluje.

"Ja sam duže vrijeme govorila da će Brammertz prepoznati napore Republike Hrvatske u savladavanju poteškoća i mislim da se iz ovoga izvješća vidi da je ono što smo činili Brammertz prepoznao", izjavila je Kosor hrvatskim novinarima koji prate njezin posjet Moskvi.

"Kao što smo se dogovorili, sve što radi task force nastavit će i dalje", dodala je premijerka koja će se u subotu sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom i otvoriti predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Moskvi. Brammertz je u petak izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci "općenito odgovarala na zahtjeve za pomoć" tužiteljstva, ali da "pitanje nestanka važnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. ostaje neriješeno".

>> Topnički dnevnici ostaju neriješeno pitanje

>> Srege Brammertz vjeruje da će se topnički dnevnici nastaviti tražiti

Glavni haaški tužitelj je naglasio da će, dok to pitanje ostaje pred raspravnim vijećem, čekati rezultate tih napora Hrvatske, kako bi vidio je li Zagreb intenzivirao administrativnu istragu za nestalim dokumentima i dao potpuno objašnjenje o nestalim dokumentima prije kraja suđenja. Haaški tužitelj od 2008. traži od Hrvatske topničke dnevnike iz operacije Oluje 1995., kao dokazni meterijal na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

>> Jandroković: Ostvarili smo napredak u suradnji s Haagom

Neriješeno pitanje tih dokumenata, dovodi u pitanje "punu suradnju" Hrvatske s ICTY-jem što je jedan od uvjeta za otvaranje poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om. "Prema onome što sam dobila kad sam došla u Moskvu, prepoznaje se napredak da mi istinski radimo svoj posao što će biti dobro za međuvladinu konferenciju 30. lipnja", zaključila je Kosor. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 21:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh